TOP

The Next Closet naar Batavia Stad ·  Nieuwe directeur Sheltersuit · Grote staking bij fabriek Adidas in Cambodja

The Next Closet is de nieuwe curator van de tweedehandswinkel Re.Love in Batavia Stad. Verder heeft non-profit organisatie Sheltersuit een nieuwe directeur aangesteld met als doel de organisatie verder te professionaliseren, maakt Copenhagen Fashion Week de line-up bekend en legden textielarbeiders bij een fabriek van Adidas in Cambodja het werk neer voor betere arbeidsomstandigheden. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 3 juni.

credit hoofdbeeld Sheltersuit: Bas Timmer (l) en zijn opvolger Maarten Amse (r).

Tweedehands concept The Next Closet naar Batavia Stad

The Next Closet in Amsterdam heeft een fysieke winkel in Amsterdam, maar gaat nu tijdelijk ook de bezoekers van Batavia Stad bedienen. The Next Closet volgt Amsterdam Collectors op die de eerste curators waren van het tweedehands concept Re.Love in Batavia Stad. De collectie wordt een mix van designermerken zoals Louis Vuitton, Isabel Marant, Daily Paper en Ganni en maandelijks items van wisselende influencers, meldt het persbericht. Ook komt er een inzamelpunt van tweedehandskleding in de winkel. 

Nieuwe directeur Sheltersuit

Maarten Amse is per april 2022 aangetreden als directeur van non-profit organisatie Sheltersuit Foundation. Amse volgt hiermee Bas Timmer op die in 2014 de stichting opzette. De foundation ontwerpt en produceert multifunctionele producten waarmee dakloze mensen worden beschermd tegen kou, regen en wind. Zoals de Sheltersuit, een jas met aanritsbare slaapzak. Eerder werkte Amse onder andere als directeur bij KCOM Group, System Plus Hengelo B.V. en textielbedrijf Rhinetex B.V. “De missie van Sheltersuit Foundation raakte me diep en liet me niet meer los. Ik hoop Sheltersuit verder te kunnen professionaliseren en op die manier, samen met iedereen bij de organisatie, veel mensen te kunnen helpen”, aldus Amse in een persverklaring. Timmer treedt terug uit de dagelijkse leiding van de organisatie en gaat zich als creatief directeur focussen op zijn nieuwe kledinglijn Sheltersuit Label. De eerste collectie is in maart 2022 tijdens de Paris Fashion Week getoond en zal in het najaar in de winkels liggen.

Grote staking bij fabriek Adidas in Cambodja

Afgelopen dinsdag steunden meer dan 5.600 kledingarbeiders een staking in de schoenenfabriek Can Sports in het district Samakki Meanchey in Cambodja, een leverancier van het wereldwijde sportmerk Adidas. Meer dan 1000 arbeiders verzamelden zich buiten de fabriek en blokkeerden de weg. Hun eis: betere arbeidsomstandigheden. De arbeiders presenteerden een lijst met 35 eisen waaronder betaling van uitgestelde lonen en overuren en de mogelijkheid om voedsel te kopen om honger en uitputting van de arbeiders tijdens hun diensten te voorkomen. De fabriek heeft ingestemd met enkele eisen van de arbeiders, maar de eisen met betrekking tot de lonen, blijven onopgelost. Volgens een persbericht van Clean Clothes Campaign, een internationale organisatie die zich inzet voor eerlijke arbeidsrechten, overtreedt Adidas vaker de regels. Zo zou het sportmerk ontslagvergoedingen hebben beloofd aan alle kledingarbeiders in de toeleveringsketen die tijdens de Covid-lockdowns werden ontslagen. Deze zijn volgens Clean Clothes echter nog altijd niet betaald.

Copenhagen Fashion Week maakt line-up bekend

Copenhagen Fashion Week heeft de de 36 merken bekendgemaakt die van 9 tot en met 12 augustus hun collecties voor zomer 2023 in de Deense hoofdstad zullen showen. Jade Cropper, (di)vision, The Garment en A. Roege Hove, P.L.N. en het Finse label Latimmier maken voor het eerst deel uit van het officiële programma, net als OperaSport, meldt de organisatie. Mannenmode wordt vertegenwoordigd door de labels Berner Kühl, Soulland, Martin Asbjørn, Schnayderman’s, Wood Wood, Holzweiler, Henrik Vibskov en Mark Kenly Domino Tan en de winnaar van de Zalando Sustainability Award van vorig seizoen: Iso.Poetism by Tobias Birk Nielsen. Ganni keert na afwezigheid terug op de Deense catwalks, net als Saks Potts, Helmstedt, Rotate, Skall Studio, Stine Goya, Hope, Baum und Pferdgarten, Lovechild 1979, Gestuz, Munthe, Rabens Saloner, en Samsøe Samsøe.

Tijdelijke winkel Dior in Bijenkorf Rotterdam

Het Franse modehuis Dior heeft een tijdelijke winkel geopend in de Bijenkorf Rotterdam. De inrichting van de volledig houten shop is een verlengde van de set van de catwalkshow van Dior in Seoul die begin mei plaatsvond, meldt Inside Rotterdam. De set bestond uit houten ramps waar skaters tijdens de catwalkshow trucs deden. Ook in de tijdelijke winkel staat een skate-ramp waar professionele skaters op vrijdag tussen 15.00-17.00 uur en in het weekend van 15.00-18.00 uur live stunts uitvoeren. De pop up store sluit de deuren op 18 juli.