TOP

Textilia’s trendwatchers over de kleuren voor zomer 2011

Gratis bij Textilia nummer 11, 2010: de kleurkaarten per segment voor zomer 2011 en in het blad een praktische handleiding kleurkaart lezen. Als aanvulling daarop geven onze trendwatchers hier hun visie.

Jan Agelink (jeans), Christine Boland (vrouwenmode), Tineke Igel (kindermode), Regine Nüsselein (bodyfashion en swimwear) en Jeroen Winnubst (mannenmode)

Vrouwenmode: zee & zand

Trendwatcher Christine Boland signaleert twee belangrijke kleurgroepen voor zomer 2011: 1) alle watertinten, van helderblauw tot diep donkerblauw en zwart en ook de groenere varianten waarin bijvoorbeeld de zee verkleurt onder een donkere onweerslucht. Ook lichte en donkere tinten door elkaar. Daarnaast: 2) alle kleuren van aarde en zand tot aan klei, leem en rode aarde. Denk bij accenten aan rijke, volle vlinderkleuren en ‘energy accents’, oftewel echte, heldere superfelle kleuren met toch nog wat wit erin – alsof er licht doorheen schijnt. Dit kan ook worden toegevoegd als lippenstift of nagellak (leuk voor de bijverkoop!). Verder is er een groep witten en aangekleurde witten; helder, schoon en fris voor romantische outfits of juist cleane crispy stoffen.

Mannenmode jong: beetje vreemd
Subtiele kleuren, zowel neutralen als pastelachtigen combineren met basistinten en af en toe een vreemde, vrolijke accentkleur. Dat is wat trendwatcher Jeroen Winnubst voorspelt als het gaan om jonge mannenmode. Accentkleuren worden als vlak en in bonte ruiten en prints gecombineerd. Simpel in gehele zachte neutralen in gekreukte en bewerkte stoffen en leersoorten. Grafisch in grote contrasten van stijl zoals ‘sixties braaf’ met een ruige jarentachtiglook.

Mannenmode klassiek: relax & clash
Voor de klassieke man zijn er twee grote stromingen in kleur waar te nemen, aldus Jeroen Winnubst. Rust en relax door donkere en veel lichte basistinten, ook modern bij elkaar te dragen. De tweede groep is afgekeken van de natuur: bloemen, fruit en onderwaterkleuren als accent of ook weer bijna shocking bij elkaar in altijd klassieke kledingstukken.
Kalm, rustig basiskleurbeeld met veel soorten natureltinten zoals grijzen en zandachtigen. toon op toon gedragen met gebruik van verschillende structuur in de stoffen. De natuurlijke felle tinten kunnen de basics opvrolijken, vorm en functie van kleding is bekend, nu in een afwijkende kleur als felturkoois of zeegroen, denk aan tricot maar ook aan chino’s en colberts.

Jeans: rood accent
In de basis zit een nieuw gevoel voor safari en western in een zomerse variant, dus met veel zandkleuren, khaki’s, constateert trendwatcher Jan Agelink. Naast een groen neutrale is er ook een warmere versie met een vleugje roze. Niet alleen de denims, maar ook de sportfashion en casualwear hebben blauwtinten in de basis. Meer paarse invloeden spelen een rol voor zomer 2011 in de grijzen en blauwen. Rood is dé nieuwe accentkleur. Na eerdere berichten dat de rol van geel al was uitgespeeld, lijkt het er nu toch op dat geel een langere levensduur tegemoet gaat. Groen schuift de kant van neon op en het felroze gaat daar in mee. In de kleurkaart heeft Jan vier extra combinatie-tips verstopt: elke verticale rij vormt een groepje.

Kindermode: denim in de hoofdrol
Denim is volgend jaar zomer dé basis voor het combineren met kleur, weet trendwatcher Tineke Igel. Bloesjes,  shirts, playsuits, salopets, spijkerjackjes, joggingbroeken (met boorden) en harembroeken. Witte of bleached denim, gecombineerd met pastels en heldere tinten voor een fris landelijk beeld met onder andere bloemetjes en vlinders en felle accenten. Heldere tinten en zwart (als kleur in artworks) worden gecombineerd met een goed afgewassen en damaged denim. Naast deze denim is er ook coloured denim (of twill). De warmere tinten (zoals gebrand oranje, bruinen, oker) en kaki, worden verwerkt in onder meer exotische dessins en gecombineerd met stonewashed denim en dark denims met felle accenten. Groenen en gelen, in verschillende gradaties, zijn belangrijke combinatiekleuren in alle drie de kleurgroepen.

Bodyfashion: zacht, delicaat & provocatief
Naast veel kant ziet trendwatcher Regine Nüsselein het gebruik van ragfijne supervrouwelijke, vederlichte stoffen in zachte en midden tonen. Deze zorgen voor een teer en fragiel beeld. Ook het dessingebruik (liberty en porseleinsfeer) is naast de meer brutale prints in het jonge segment zacht van karakter. Opvallend is de hoogglanzende satijnlook die in bodyfashion weer terug is (Marc Jacobs). De nieuwe kleuren, uitgevoerd in deze stofkeuze, met modellen die bestaan uit veel deelnaden die extra doorgestikte zijn, zijn een beetje provocatief.

Swimwear: vrolijk & krachtig
Naast het gebruik van kleuren uit dezelfde familie is er behoefte aan contrast en vrolijkheid, een krachtig statement en optimisme. Energieke tinten die we kennen uit de actieve sport en casualwereld zoals geel, oranje, rood, kardinaal paars, en irish green. Dit zijn kleuren die voor een jonge doelgroep als uni (badpak of bikini) een heerlijke eyecatcher zijn. Voor een wat oudere doelgroep zijn deze kleuren prima als accent in colourblocking, print of striping effect. Blue iris en pepper green zijn nieuwe kleuren die voor elke doelgroep prima zijn. Ook verwacht trendwatcher Regine Nüsselein dat we deze krachtige kleuren in een zachter ´washed out´ effect gaan zien met een kleine toevoeging van die vrolijke felle kleuraccenten.