TOP

Textilia Top 12: De twaalf best gelezen berichten van 2011

Wat was het nieuws dat in 2011 de meeste aandacht trok? Textilia maakt een lijstje van het afgelopen jaar in een overzichtelijke Top Twaalf.

1. Zeeman en Coz houden Amsterdam Fashion Week voor de gek
Op de eerste plek vinden we de megastunt van Zeeman op de Amsterdam Fashion Week terug. Niemand wist er van. Textielsuper Zeeman verraste zowel het publiek als de organisatie van AIFW door in juli 2011 onder de naam Frank een collectie te showen. Textilia interviewde het creatieve brein achter de stunt, Micha Schipper van marketinbureau Coz.

2. Wat koop ik in voor winter 2012-2013?
De hamvraag voor het komende beursseizoen: wat koop ik in? Welke items moet iedere vrouwenmodedetaillist inkopen voor winter 2012-2013? De analisten van trendbureau Perclers in Parijs maakten het volgende lijstje, Textilia zocht daar vervolgens catwalkbeeld bij.

3. Abercrombie & Fitch opent in Amsterdam
Na veel gespeculeer kwam eind november de bevestiging: Abercrombie & Fitch gaat een winkel openen in Amsterdam. Het wordt in Nederland de eerste winkel van de Amerikaanse formule. Volgens velen het einde van de hype rond de keten.

4. Collectief ontslag hoofdkantoor Hans Textiel
Dat het niet goed ging met de textielketen was ook in 2010 al duidelijk. Toch leek er hoop aan de horizon te gloren met geruchten over een overname. Maar op 2 februari kregen 90 werknemers op het hoofdkantoor van Hans Textiel in Ridderkerk hun congé. Dat was de opmaat voor een rommelige afwikkeling. Een deel van de winkels werd overgenomen, maar een faillissement was onafwendbaar geworden.

5. Eigenares modezaak slachtoffer Alphense schietpartij
Onder de zeven slachtoffers van de afschuwelijke schietpartij in Alphen bevond zich ook de eigenares van een kledingzaak in winkelcentrum De Ridderhof. De 68-jarige Margriet ter Haar van Square Mode werd voor de babywinkel tegenover haar winkel dodelijk getroffen door de schutter. Een tragedie.

6. Steve te Pas gezocht door rechtbank
Het drama rond Blue Blood-oprichter Steve te Pas leek eind januari nog niet ten einde. Een opsporingsbericht in Het Parool was een nieuw dieptepunt in de carrière van Te Pas. Een week later werd de voormalig eigenaar van Blue Blood failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam.

7. Acht grote weidewinkels starten samenwerking
Mode Alliance, zo heet het nieuwe concept en samenwerkingsverband van de acht grote weidewinkels uit Nederland dat begin november  gelanceerd werd. Hierin staat ‘Een dagje gezellig shoppen’ en de Nederlandse mode centraal.

8. Styliste Coco de Meyere pleegt zelfmoord
Op 24 november maakte Coco de Meyere een einde aan haar leven. De 48-jarige imagostyliste kampte jaren met anorexia en psychische problemen. De Meyere was jaren getrouwd met Oger Lusink, zij scheidden vijf jaar geleden. De Meyere werd bekend als styliste van onder meer Linda de Mol, Marc Klein Essink en Anita Meyer en tv-series als Dames in de Dop, Zeg ‘ns Aaa, Medisch Centrum West en Oppassen!!!

9. Quote 500 van 2011: wie zijn de rijkste kledingmiljonairs?
Begin november was het weer zover, de bekendmaking van de Quote 500. Hoe vergaat het de miljonairs in de mode? Textilia spitte de lijst grondig door en maakt de balans op.

10. Rob Heilbron verkoopt Sapph
Ondernemer Rob Heilbron verkocht zijn lingeriemerk Sapph begin augustus stilletjes aan Roland Kahn. Daarmee kwam ook meteen een einde aan de jarenlange vete tussen Sapph en Marlies Dekkers.

11. Nederland officieel in recessie: 10 overlevingstips
Helaas, het is een feit: Nederland is in recessie. Het laatste kwartaal van 2011 en eerste twee van 2012 verwacht het Centraal Planbureau een krimp van de economie. Hoe bied je als ondernemer het hoofd aan deze financiële malaise?

12. Modekleuren winter 2012/13: stylingtips van Textilia’s trendwatchers
Bij de nieuwe kleurkaarten met modekleuren voor winter 2012-2013, die abonnees van Textilia hebben ontvangen bij editie 23/24, horen behalve de heldere ‘handleiding’ in het blad, ook stylingtips van Textilia’s trendwatchers.