TOP

Textielfabrieken Bangladesh nog onveilig

In meer dan duizend textielfabrieken in Bangladesh is de veiligheid nog steeds niet in orde. Dit meldt de woordvoerder van het Bangladesh-akkoord aan de NOS.

Textielfabrieken in Bangladesh, waar onder meer Nederlandse merken hun collecties laten maken, voldoen nog altijd niet aan de veiligheidsnormen. Volgens inspecteurs van het zogeheten Bangladesh-akkoord was het in 26 fabrieken zelfs zo onveilig, dat die direct moesten worden ontruimd. Dit vertelt een woordvoerder van het akkoord aan de NOS.

Zwaar belaste vloeren

Er zijn 1050 fabrieken gecontroleerd, en overal mankeert wel iets. In de 26 direct gesloten fabrieken hebben de inspecteurs een gedetailleerd bouwkundig onderzoek gelast. Dit omdat de vloer op instorten stond. Het is niet duidelijk of dit fabrieken zijn waar ook Nederlandse merken hun collecties laten produceren. Verder kwamen inspecteurs onder meer geblokkeerde nooduitgangen en onbeschermde elektriciteitskabels tegen. Ook ontbraken er in sommige fabrieken rookmelders.

Verbeterplan

Van alle gecontroleerde fabrieken hebben 580 fabrieken een inspectierapport ontvangen. Zij werken aan een verbeterplan. De inspectierapporten en verbeterplannen worden uiteindelijk gepubliceerd op de website van het Bangladesh-akkoord.

Het Bangladesh-akkoord

Het Bangladesh-akkoord is een vorig jaar gesloten veiligheidsakkoord. Het is een bindend contract waarin afspraken over veiligheid in de fabrieken worden opgenomen. Het akkoord is getekend door 184 kledingmerken, internationale en Bengalese vakbonden en ngo’s, zoals de Schone Kleren Campagne.