TOP

Terugkijken: de uitzending die Coolcat wilde verbieden

Een linkse kutminister, zo noemde Roland Kahn minister Liliane Ploumen in de uitzending van Rambam. Kijk, dat zijn quotes die het goed doen. Dachten ze ook bij het tv-programma, dat een uitzending maakte over de kledingindustrie en gebruikte de uitspraak van Kahn in de vooraankondiging.

“Dat CoolCat en Wibra het niet zo nauw nemen met Bangladeshi-handjes, schiet Rambam in het verkeerde keelgat. De Wibra-directeur krijgt bezoek van zijn Bengaalse werknemer en Roland Kahn tekent tóch het veiligheidsakkoord voor Bangladesh.” Zo luidde de introtekst voor het programma dat maandagavond om 21.55 werd uitgezonden.

Sommatie

Maar daar was Roland Kahn, baas bij Coolcat, niet erg blij mee. Hij wilde de uitzending van Rambam verbieden omdat er volgens hem onwaarheden in worden verteld. Hij heeft daarop een sommatie verstuurd naar de Vara en CCCP, de productiemaatschappij. De Vara liet vervolgens weten niet op de sommatie in te gaan.

De uitzending en vooraankondiging voldoen volgens de omroep aan ‘alle daarvoor geldende normen’. Volgens de Vara is het versturen van valse persberichten, het zich uitgeven als iemand anders, en het gebruik van verborgen camera’s een geldende norm en waren deze middelen gerechtvaardigd om tot deze uitzending te komen.

‘Zwarte lijst’

In november nagelde Liliane Ploumen de bedrijven Coolcat en Wibra aan de schandpaal door ze met naam en toenaam te noemen bij Pauw & Witteman, als voorbeelden van bedrijven die op een zwarte lijst zouden staan. Dei zwarte lijst bestond alleen helemaal niet. Afgelopen weekend heeft het ministerie een persbericht gepubliceerd, waarin Ploumen bakzeil haalt. Volgens Coolcat-advocaat Jerry Hofs had de minister geen zin in een rechtszaak, tekent De Telegraaf op.

Bekijk hier de uitzending van Rambam.