TOP

Tassenmerk O My Bag wint Sustainable Leather Award

O My Bag, het duurzame tassenmerk uit Amsterdam, de Sustainable Leather Award gewonnen. De prijs werd voor het eerst uitgereikt.

De allereerste Sustainable Leather Award is gewonnen door het tassenmerk O My Bag. De jury reikte de prijs op 1 oktober uit aan oprichter Paulien Wesselink. Het tassenmerk werd geprezen om het ecologisch gelooid leer dat het gebruikt. Dat heeft een belangrijk positief effect op duurzame leerproductie in lagelonenlanden.

Niet alleen gebruikt O My Bag ecologsch gelooid leer, maar ook besteed het aandacht aan de arbeidsomstandigheden met goede lonen en het verschaffen van banen. O My Bag werkt samen met producenten in India: “We willen een ander gezicht van India laten zien.”, zegt Wesselink, die ook in Nederland actief is om meer bewustwording bij de de consument te creëren.

Bibberend het podium op

In een reactie laat Paulien Wesselink weten erg bij te zijn met de prijs. “Ik had het niet verwacht. De andere twee genomineerden waren ook erg goed. We kregen kritische vragen van de jury en we gingen bibberend het podium. Maar de vragenronde hebben we goed doorstaan. De stemmen uit het publiek gingen voor alle drie gelijk op, dus het was nog even spannend.”

Prijs gaat naar India

Wesselink weet ook al wat ze met de prijs, een geldbedrag van 5000 euro, wil doen. “Onze dealer in India, waar we veel mee praten, zei dat hij erg geholpen zou zijn met een ‘medium sized drum’, een vat om leer in te looien. Omdat veel van zijn klanten kleine hoeveelheden bestellen, en hij alleen maar kan prodceren in een groot vat, is dat productieproces verre van efficient. Met een kleiner vat kan ook de kleinere klanten goed bedienen op een verantwoorde manier.”

Genomineerden en jury

De andere genomineerden van de Sustainable Leather Award 2015 waren: tassenmerk MYUZE en chemiebedrijf Stahl. De jury bestond uit Marieke Eyskoot  (sustainable fashion en lifestyle-expert), Ralph Arbeid (leeradviseur met meer dan 40 jaar ervaring in de sector), Marc Vooges (directeur-bestuurder van Sympany, kledinginzamelaar en -handelaar) en Vincent Bogaart (Investor Relations lead bij Pymwymic: een bedrijf dat social investors en social entrepreneurs bij elkaar brengt).

Over de prijs

De Sustainable Leather Award is een initiatief van  Hivos/ Stop Kinderarbeid, SLEM, Shoestainable, VGS en MVO Nederland. Zij willen met de prijs aandacht vragen voor duurzaamheid in leer: diervriendelijke veeteelt, de strijd tegen kinderarbeid, verbeterde arbeidsomstandigheden, milieuvriendelijker looimethoden, biologisch afbreekbaar leer en meer.