TOP

Suitsupply: 114 klachten om Shameless-campagne

Suitsupply staat op de tweede plek in de top 3 reclamecampagnes met de meeste klachten. De pakkenmaker wist in 2010 met wat functioneel naakt 114 burgers ertoe te bewegen in de pen te klimmen en een klacht in te dienen. Dat staat in het jaarverslag van de Reclame Code Commissie over 2010.

In september 2010 startte de campagne ‘Shameless’ van Suitsupply, met foto’s van fotograaf Carli Hermès: een serie foto’s met heren in pak met aan hun zijde een (half) ontklede dame. Daarop kreeg de Reclame Code Commissie een hele lading klachten binnen.

Buitenland
Suitsupply kon zelfs op buitenlandse belangstelling rekenen. In België werd de campagne door de Jury voor Ethische Praktijken (JEP) als minder plezant ontvangen, de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post besteedde er aandacht aan en ook de Britse krant The Guardian wijdde een artikel aan de campagne.

Ongegrond
De klachten over de campagne werden na ampel beraad afgewezen door de Reclame Code Commissie en ongegrond verklaard.

Baas boven baas
De 114 klachten over de Suitsupply-campagne steken overigens nogal mager af bij de ‘winnaar’. De poster van de horrorfilm Sint leverde ongeveer twintig keer zoveel weerstand op: maar liefst 2400 mensen tekenenden protest aan bij de reclamecommissie. Bloot is okee, maar van Sint blijf je af! Op de derde plek stond Durex, met 44 klachten.

Klik hier voor het jaarverslag van de Reclame Code Commissie (PDF!)