TOP

Studententeam Gijskoenfrits wint UPS Prêt à Transporter Challenge

Studententeam Gijskoenfrits wint UPS Prêt à Transporter Challenge met verpakkingsconcept voor kreukvrij transport van kleding. Het team won de Challenge met hun constructie van een kunststof raamwerk voor het hangend vervoeren van kleding, waarbij het concept ook toelaat om meerdere kledingstukken te vervoeren in één verpakking. De overwinning kwam er ook dankzij hun innovatieve en effectieve oplossing om de omvang van de verpakking te reduceren en het geïntegreerde gebruik van UPS´ reeds bestaande dienst UPS Returns.

UPS en de TU/e onthullen nieuwe duurzame verpakkingsoplossing voor de mode-industrie.

Studententeam Gijskoenfrits wint UPS Prêt à Transporter Challenge met verpakkingsconcept voor kreukvrij transport van kleding.

 

 

UPS en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) onthulden vandaag een nieuw prototype van verpakkingsoplossing voor de mode-industrie, waarmee kleding praktisch en kreukvrij kan worden vervoerd. Daarnaast kan de verpakking door grote en kleine modebedrijven worden hergebruikt. De oplossing is het resultaat van de UPS Prêt à Transporter Challenge, die gehouden werd onder studenten van de Industrial Design afdeling van de TU/e.

Winnaar
Team Gijskoenfrits won de Challenge met hun constructie van een kunststof raamwerk voor het hangend vervoeren van kleding, waarbij het concept ook toelaat om meerdere kledingstukken te vervoeren in één verpakking. De overwinning kwam er ook dankzij hun innovatieve en effectieve oplossing om de omvang van de verpakking te reduceren en het geïntegreerde gebruik van UPS´ reeds bestaande dienst UPS Returns.

 

Het project is ontstaan toen UPS feedback vanuit de mode-industrie en retailers verzamelde om verbeterde verpakkingsoplossingen voor hangend vervoer van kleding te vinden. “We hadden al met een aantal van onze klanten in de mode-industrie gesproken over de noodzaak van nieuwe duurzame verpakkingsoplossingen,” zegt Harld Peters, Country Manager UPS Benelux. “De TU/e was de geschikte partner voor het project. Wij hebben de Challenge uitgelijnd, zij hebben de oplossing ontworpen. Met als resultaat: een nieuw, duurzaam en praktisch alternatief voor bestaande verpakkingsoplossingen voor de mode-industrie.” UPS zal het winnende concept in de nabije toekomst gebruiken als basis voor de implementatie op de markt.

 

Plastic frame
Het innovatieve karakter van het nieuwe verpakkingsconcept zit in het gebruik van een slim plastic frame systeem, waarmee kleding hangend in een kartonnen doos vervoerd kan worden. Om te voorkomen dat kleding verschuift of kreukelt tijdens het transport, wat vaak gebeurt bij vervoer van kleding, worden de kleren om de slanke frames gewikkeld. Mode retailers kunnen zo meerdere kledingstukken in een pakketdoos stoppen, en doordat de frames eenvoudig uit de pakketdoos worden gehaald, kunnen retailers de inhoud van de zendingen bij aankomst snel controleren. Door het gebruik van duurzaam plastic en de mogelijkheid om de constructie op te vouwen, zijn de frames makkelijk op te slaan of te hergebruiken. Als onderdeel van de Challenge hebben de studenten ook een plan ontwikkeld om het hergebruik van de verpakkingsoplossing met behulp van de UPS Returns dienst te faciliteren.

 

Wedstrijd
Na een strenge selectieprocedure zijn slechts vier studententeams geselecteerd om hun innovatie oplossingen te ontwikkelen. Gedurende een periode van zes weken ontwikkelden de teams Shipping+, Team Richard, Double Top en Gijskoenfrits hun concepten, waarna zij die hebben voorgelegd aan een jury bestaande uit experts van UPS en de TU/e en het modeplatform Textilia. Vervolgens zijn hun prototypes getest in het UPS testlaboratorium voor verpakkingen in Neuss, Duitsland. Team Gijskoenfrits is de winnaar van de Challenge en de teamleden winnen daarmee een unieke kans om UPS´ verpakkingslaboratorium en distributiecentra te bezoeken in Chicago, Verenigde Staten.

Prototypes
Alle studententeams ontwikkelden zeer creatieve en gedetailleerde prototypes. Peters: “Wij bedanken alle studenten voor hun tomeloze inzet gedurende het hele proces. We hebben bewust de vier beste concepten geselecteerd om verder te ontwikkelen in deze wedstrijd. We hebben echt het gevoel dat elk team een grote kans had om te winnen en we zijn zeer onder de indruk van hun indrukwekkende ‘out of the box’ ideeën en van de eindresultaten.”

 

 

Reactie van de winnaar
Koen de Greef van team Gijskoenfrits: “Natuurlijk zijn we erg trots dat we met onze verpakkingsoplossing de wedstrijd hebben gewonnen. Na ons eerdere bezoek aan de UPS air hub in Keulen en ons eigen onderzoek, realiseerden we ons dat de logistieke wereld erg dynamisch is en veel efficiëntie vergt. Zo realiseerden we ons dat ons concept aangepast moest zijn voor kleine opslagruimtes. Daarom hebben we een slim vouwmechanisme bedacht om de omvang van onze prototypes te beperken.”

 

Praktische, innovatieve projecten
Henri in ‘t Groen, projectmanager bij de TU/e, legt uit: “De TU/e streeft naar de ontplooiing van de talenten van haar studenten. Praktische, innovatieve projecten, zoals deze, dragen werkelijk bij aan de ontwikkeling van de studenten. Dit project was geïntegreerd in ons curriculum en sluit naadloos aan op onze focus op design en engineering. Ook illustreert de samenwerking met UPS de internationale status van de TU/e als kennisinstituut. We zijn blij dat we de gelegenheid hebben gehad om te werken met UPS en kijken uit naar eventuele volgende projecten in de toekomst.”

 

UPS in de mode industrie
UPS is een belangrijke aanbieder van logistieke diensten aan de mode-industrie. Mode is niet langer beperkt tot de catwalk ontwerpers van Parijs, Milaan en New York, maar is een wereldwijde industrie met ontwerpers, fabrikanten en consumenten op verschillende locaties over de hele wereld. UPS’s geïntegreerde wereldwijde transportnetwerk, snelheid, betrouwbaarheid, branche expertise en brede dienstenaanbod maken haar tot een perfecte keuze voor deze miljarden industrie. 

 

 

De afgelopen jaren heeft UPS voortdurend zijn toewijding aan de mode-industrie getoond door diverse mode-projecten voor jonge en opkomende mode-ontwerpers te steunen in de Verenigde Staten, China, Frankrijk, Italië, Duitsland, Polen, België en Nederland.

 

Over UPS
UPS (NYSE: UPS) is wereldwijd een vooraanstaande speler in logistiek. Het biedt een breed gamma oplossingen, waaronder het vervoer van pakketten en vracht, het faciliteren van internationale handel en het gebruik van geavanceerde technologie om de wereld van het zakendoen op een efficiëntere manier te beheren. Het hoofdkantoor is gevestigd in Atlanta, Verenigde Staten. UPS biedt diensten aan in meer dan 220 landen en gebieden wereldwijd. Meer informatie over UPS is beschikbaar op www.ups.com, de corporate blog kunt u vinden op www.blog.ups.com. Om direct nieuws over UPS te ontvangen, kijk op www.pressroom.ups.com . Voor meer informatie over UPS’s diensten voor de mode- en textielindustrie kijkt u op www.upsalamode.com.

Over de TU/e

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) speelt een prominente rol op zowel nationaal als internationaal niveau door de onderzoek- en educatieprogramma’s in ingenieurs- en technische wetenschappen. De TU/ e heeft een sterke betrokkenheid bij de valorisatie van kennis: het vertalen van onderzoeksresultaten in succesvolle innovaties. Dit vindt zowel plaats in de vorm van bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe producten of processen voor de industrie, evenals de oprichting van nieuwe ondernemingen. De universiteit is gevestigd in Eindhoven, in Zuidoost-Brabant, een regio met een sterk ingenieurs-, technologie- en innovatie-profiel. Op dit speerpunt van techniek en technologie is TU/e een bron van innovatie; dat is waarom de universiteit trots stelt: “TU/e: Waar innovatie begint”. Voor meer informatie over de TU/e, gaat u naar www.tue.nl