TOP

Stortvloed rekeningen nekt winkeliers

De komende weken valt weer een stortvloed aan jaarlijkse rekeningen en heffingen op de deurmat van ondernemers. Detailhandel Nederland luidt de noodklok, want door de economische crisis kunnen veel winkeliers deze kosten niet betalen.

Aan het begin van het jaar ontvangen ondernemers de jaarlijkse aanslagen en rekeningen voor onder andere de onroerendezaakbelasting, afval- en rioolheffingen, waterschapsbelasting, de bijdrage voor de Kamer van Koophandel en muziekrechten Buma/Stemra. Detailhandel Nederland stelt in De Telegraaf van vandaag dat tienduizenden winkeliers deze kosten niet meer kunnen opbrengen door de economische crisis. Gedwongen sluitingen en faillissementen zijn onafwendbaar.

Flinke bedragen

Volgens Detailhandel Nederland lijkt het er bovendien op dat gemeenten hun eigen financiële problemen afwentelen op de winkeliers. De brancheorganisatie verwacht dat de lasten voor winkeliers soms wel 40% zullen stijgen ten opzichte van 2011.

Vooral de gemeentelijke heffingen zoals de OZB en reclamebelasting nekken veel detaillisten. Het gaat soms om flinke bedragen. Sommige winkeliers worden voor de reclamebelasting aangeslagen voor € 5000. Bovendien vindt Detailhandel Nederland de reclamebelasting oneerlijk, omdat deze zich alleen richt op ondernemers met een stenen winkelpand.

Bovendien is soms onduidelijk wat de gemeente precies met de reclamebelasting doet en vloeit het niet altijd terug naar de winkeliers. Detailhandel Nederland pleit bij de Tweede Kamer voor een wijziging van de Gemeentewet wat betreft het opleggen van dergelijke belastingen.

Ziet u ook met angst en beven alle te verwachten aanslagen tegemoet? Reageer!