TOP

Sterke retailers gezocht!

Plan to Happiness heeft tien Nepalese vrouwen opgeleid tot sieradenmaaksters. Het is nu zaak om Nederlandse retailers te vinden. “Alle winkeliers die kansen willen creëren en mooie sieraden willen verkopen, zijn welkom als partner!”

Plan to Happiness is een initiatief van Plan Nederland. Plan Nederland – het voormalig Foster Parents Plan – zet zich al 75 jaar in voor kinderen in ontwikkelingslanden. In Nepal heeft Plan Nederland een atelier opgezet waar tien vrouwen zijn opgeleid tot sieradenmaakster.  De sieraden worden door Nederlandse designers ontwikkeld en in Nepal gemaakt. De gemaakte sieraden worden verkocht in Nederland. Hiervoor is Plan to Happiness op zoek naar sterke retailer-partners. Textilia sprak met Ruth van Bommel, product strateeg bij Plan Nederland.

Wat is Plan to Happiness?

Ruth van Bommel: “Met Plan to Happiness wordt geïnvesteerd in jonge vrouwen. Dankzij dit initiatief van Plan hebben de vrouwen in Nepal nu een baan. Op de lange termijn kunnen zij hiermee op hun beurt ook hun kinderen een betere toekomst geven. Kortom, met het verkopen (en kopen) van de sieraden geef je geluk door.”

plan9

Hoe komen de sieraden bij de consument?

“De sieraden zullen worden verkocht via de webshop en retailers. Dit kunnen zowel fysieke winkeliers als webwinkeliers zijn. Winkeliers kunnen hier ‘gewoon’ wat aan verdienen. Door de marge op het product is er niet alleen maar sprake van fair trade in Nepal.”

Op welke consument mikt Plan?

“Doordat de sieraden op kleine schaal en in overleg te produceren zijn, kan de collectie worden aangepast per reseller. Hiermee wil Plan to Happiness een grote doelgroep bereiken: liefhebbers van mooie sieraden die hiermee ook meteen ‘iets goeds’ kunnen doen. De sieraden zijn ook voor iedereen betaalbaar (de prijzen beginnen momenteel vanaf 9,95 euro). De prijs kan overigens per ontwerp verschillen, evenals de bijbehorende marge.”

plan3

Naar wat voor retailers is Plan op zoek?

“ Retailers kunnen contact opnemen met Plan to Happiness. Dit kunnen schoenen- en tassenwinkels zijn die op zoek zijn naar accessoires, maar ook kledingwinkels. Alle retailers die een mooie collectie sieraden willen verkopen en tegelijkertijd ook kansen willen creëren voor vrouwen in Nepal, zijn welkom als partner!”

Waarom zouden retailers willen meedoen?

Naast marge draagt de sieradencollectie van Plan to Happiness bij- aan de merkwaarde van jouw winkel. De sieraden uit Nepal bieden immers een mooi concept en (MVO-)verhaal omdat ze bijdragen aan de ontwikkeling van vrouwen in Nepal. En storytelling is hot!”

plan6

Hoe snel kunnen de sieraden in de winkel liggen?

“Kleine collecties kunnen al snel geleverd worden. Gaat het om een grotere collectie, dan zal Plan meer Nepalese vrouwen moeten gaan opleiden. Dit wordt overigens gedaan door A Beautiful Story, welke ook de distributie doet. Het ontwerp van de sieraden kan eveneens invloed hebben op de levertijd.”

Hoeveel sieraden moeten er per keer worden afgenomen?

“Door de kleinschaligheid van het project kan met heel kleine collecties gewerkt worden. Wil je bijvoorbeeld maar één model afnemen en verkopen, of alleen op Wereld Meisjes Dag (11 oktober, red.), dan is dat ook prima.”

plan8

Word jij de eerste Plan-retailer van Nederland? Kijk op www.plantohappiness.nl of bel naar +31(0)20 – 549 55 55.

Naast haar werk als redacteur e-Fashion voor Textilia zet Suzanne van Duijn zich als Online PR-vrijwilliger in voor Plan Nederland.