TOP

Steden stoppen met mondkapjesplicht, Henkelman Schoenen maakt doorstart en Première Vision geannuleerd

Amsterdam en Rotterdam gaan het experiment met een mondkapjesplicht in drukke winkelgebieden niet verlengen. Verder: De Belgische vakbonden zijn niet blij met de manier waarop vanHaren de overname van de 43 Brantano-winkels afhandelt en Theo Henkelman Schoenen en Only A Shoes hebben een doorstart gerealiseerd. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 28 augustus.

Première Vision Paris annuleert de fysieke editie en gaat digitaal

De Franse stoffenbeurs Première Vision heeft de aankomende edtie afgezegd. Dat meldt de organisatie in een persbericht (pdf). De beurs koos er aanvankelijk voor om de fysieke editie van zijn show in Parijs op 15 en 16 september te organiseren. Maar de recente beslissing van de Franse regering om evenementen met meer dan 5.000 mensen tot na 31 oktober te verbieden, samen met nieuwe reisbeperkingen in veel landen en een verhoogd gezondheidsrisico, hebben de organisatie van Première Vision ertoe gebracht de fysieke show op Paris Nord Villepinte te annnuleren en alleen een virtueel editie te houden, de Digital Show. Die werd in juli van dit jaar voor het eerst georganiseerd en zal nu opnieuw de fysieke beurs vervangen.

Amsterdam en Rotterdam stoppen met mondkapjesplicht

Amsterdam en Rotterdam gaan het experiment met een mondkapjesplicht in drukke winkelgebieden niet verlengen. Vanaf maandag 31 augustus het dragen van een gezichtsmasker niet langer verplicht, melden de gemeenten. De mondkapjesplicht gold sinds 5 augustus in bepaalde delen van Amsterdam en Rotterdam. In Amsterdam ging het onder meer om de Nieuwendijk, Kalverstraat en een deel van de Wallen, Rotterdam hanteerde een draagplicht voor een aantal drukke winkelgebieden in het centrum, een aantal grote markten en overdekte winkelcentra. Het ging om een experiment van een kleine maand, dat momenteel door het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving wordt geëvalueerd. De resultaten worden medio september verwacht. Op basis van de evaluatie en het besmettingsniveau in de steden wordt besloten of de mondkapjesplicht opnieuw wordt ingevoerd of niet, en of er ook nieuwe locaties aangewezen zullen worden.

‘Zonder ingrijpen was Hema in oktober omgevallen’

Zonder schuldsanering was het doek in oktober gevallen voor Hema. Dat stelden de advocaten van het warenhuis donderdagmiddag in een rechtszaak, die is aangespannen door obligatiehouder Alco Pieren. Dat schrijft het FD. Hema kwam dit voorjaar in de financiële problemen door de coronacrisis. Pogingen om kapitaal op te halen mislukten vanwege de enorme schuldenlast – €750 miljoen – van het bedrijf. “Als Hema niks zou doen, was het in oktober klaar.” Dat resulteerde half juni in een deal met een groep obligatiehouders. Zij strepen de helft weg van de €600 miljoen aan uitstaande schulden en worden in ruil daarvoor eigenaar van het warenhuis. Gevolg is dat de andere schuldeisers, waaronder Pieren, hun inleg vrijwel helemaal verliezen. Hij eist bij de rechter dat Hema de sanering en verkoop stopzet en de achterstallige rente op de obligaties alsnog betaalt. Zijn advocaat stelt dat Hema’s financiële positie niet zo slecht was als het bedrijf doet voorkomen en het betalen van de rente op obligaties ‘bewust is nagelaten’. Volgens Pieren heeft Hema de coronacrisis aangegrepen ‘om de herstructurering erdoor te drukken’.

‘Vakbonden willen meer duidelijkheid over overname Brantano’

De Belgische vakbonden zijn niet blij met de manier waarop vanHaren, een onderdeel van de Duitse holding Deichmann, de overname van de 43 Brantano-winkels afhandelt. Vakbondsman Jan De Weghe van BBTK wil meer duidelijkheid over welke vestigingen precies zijn overgenomen, hoeveel van de 647 medewerkers hun baan kunnen behouden en of vanHaren meer overneemt dan alleen de huurcontracten. Vragen die de vanHaren-directie niet kon beantwoorden, zegt De Weghe tegen de Belgische krant De Tijd. “De directie heeft ons uitgenodigd voor een gesprek. Het verdient respect dat ze sociaal overleg willen, maar na het onderhoud waren we ontstemd. In plaats van onze vragen over de werkgelegenheid te beantwoorden, stelden zij óns vragen over de werknemers en de arbeidsvoorwaarden. Dat is de omgekeerde wereld.” Curator Geert Van Deyck betreurt dat de vakbonden naar de media zijn gestapt. Hij geeft bij navraag van De Tijd aan dat wel degelijk duidelijk is welke vestigingen vanHaren overneemt en hoeveel medewerkers een nieuw contract krijgen. “Maar het is niet aan ons om daarover te communiceren.” Een woordvoerder van vanHaren geeft bij de krant aan voorlopig niets meer te zeggen, dan wat er eerder in een persbericht over de overname is gemeld.

Theo Henkelman Schoenen en Only A Shoes maken doorstart

Theo Henkelman Schoenen en Only A Shoes, die onderdeel waren van de failliete modegroep FNG, hebben een doorstart gerealiseerd onder een nieuwe bv, Theo Henkelman Footwear BV. Dat schrijft vakblad Schoenvisie. Oprichter en oud-eigenaar Theo Henkelman heeft de schoenenbedrijven samen met twee oud-medewerkers, Harrie de Kort en Michael Mueller, teruggekocht. De onderneming start door in afgeslankte vorm: met een iets kleiner team en op één locatie. De verkoopactiviteiten worden vanaf 1 november 2020 geconcentreerd in de bestaande showroom van Henkelman in Waalwijk.

Foto: Pexels.com