TOP

Statiegeld op kleding: een goed idee? *

De PvdA wil dat mensen die gebruikte kleding inleveren bij de winkel een retourpremie krijgen. Textilia vroeg onder andere retailer Ivo Zonneveld naar zijn mening: “Zo lang het mij niet meer gaat kosten vind ik het een goed initiatief.”

Wanneer er statiegeld komt op gebruikte kleding zou dit zorgen voor minder afval en betere recycling. Dat zegt van PvdA kamerlid Yasemin Çegerek. Daarom wil de partij dat er een retourpremie komt op gebruikte kleding. Klanten krijgen de premie bij inlevering vervolgens weer terug in de vorm van korting. De premie kan bijvoorbeeld ook worden toegepast op speelgoed en kleine flesjes en blikjes. De partij wil nu dat staatssecretaris Mansveld van milieu met het bedrijfsleven om tafel gaat om te kijken hoe zo’n systeem kan worden ingevoerd.

Maar wat vindt ‘het bedrijfsleven’ daar dan van? Textilia vroeg retailer Ivo Zonneveld, trendanalist Lynsey Dubbeld en retailer Pieter Cox naar hun mening.

Ivo Zonneveld van kledingzaak NO13 in Delft vindt het een goed initiatief: “Wij zamelen al gebruikte kleding in voor Kenia en H&M doet het bijvoorbeeld ook. Ik denk dus niet dat statiegeld heffen op kleding nodig is omdat retailers zelf al initiatief nemen. Maar als het positief is voor het milieu juich ik het alleen maar toe. Zo lang het mij geen geld gaat kosten vind ik het goed.”

Meer voorlichting

Lynsey Dubbeld, een trendanalist die zich bezig houdt met duurzame mode is verbaasd over het voorstel. “Er is de laatste tijd veel discussie over het afschaffen van het statiegeld op plastic flessen omdat het de branche veel administratieve rompslomp en geld zou kosten. Waarom dan statiegeld gaan heffen op nog meer producten? Ik denk dat de overheid beter kan kijken hoe ze de modewereld kunnen helpen om meer te recyclen. De ervaringen van retailers zoals H&M en C&A, die al kleding inzamelen via de winkels, kunnen daarvoor input bieden. Verder denk ik dat er meer publieksvoorlichting kan komen over kledingrecycling. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt bijvoorbeeld dat veel consumenten nog niet weten welke kleding er precies in textielcontainers mag worden ingeleverd. Ten slotte denk ik dat verplichte textielinzameling retailers de nodige kopzorgen kan bezorgen, terwijl de branche het al niet makkelijk heeft.”

Mogelijkheden voor recycling

Bij Pieter Cox, directeur van kledingketen van Uffelen Mode, roept het initiatief vooral vragen op. “Want is de klant bereid om extra te betalen voor kleding? Klanten laten nu zien dat ze vooral minder voor kleding willen betalen. Wanneer daar een extra bijdrage bovenop komt lijkt het me helemaal lastig verkopen.” Ook vraagt Cox zich af of er al voldoende mogelijkheden zijn om kleding te recyclen. “Volgens mij wordt nu alle kleding die wordt ingeleverd via inleverpunten gewoon verbrand. Die recycling moet eerst geregeld worden, anders heeft het hele initiatief geen zin.”