TOP

Sportmerk Nike zegt sorry

De naam ´Black and Tan´ van een paar zwartbruine sneakers van Nike heeft voor grote commotie gezorgd in Amerika. Volgens de Guardian heeft het sportmerk de woede van de Ierse Amerikanen op de hals gehaald.

Hoewel groen de kleur is die met St. Patrick´s Day wordt geassocieerd, feestgangers dragen groene kleding en drinken groen bier, lanceerde Nike net voor de nationale feestdag van de Ieren op 17 maart een paar zwart met bruine SB Dunk Low sneakers. Met een knipoog richting de grote export van Ierland vonden de ontwerpers van Nike namelijk inspiratie in de twee Ierse bieren Guinness en Harp Pale Ale.

Bier
Het bier-sneakerthema werd tot in de details doorgevoerd. Naast het op biergeinspireerde kleurenpallet is er in de binnenkant van de sneaker een afbeelding van een biertje zichtbaar en kreeg de sneaker de bijnaam ´Black and Tan´. Zonder diep na te denken verkocht Nike de sneakers onder deze naam. Het merk kwam hier echter niet lang mee weg.

Spijt
De Guardian meldt dat ‘Black and Tans’ ook de bijnaam was van een Britse paramilitaire eenheid die in de jaren twintig Ierse katholieken terroriseerde. Oeps! Nike heeft zich inmiddels verontschuldigd voor de fout gekozen naam.