TOP

Sporters vertrouwen op het balansbandje

Werkt het echt of is het bijgeloof? De meningen over Power Balance zijn verdeeld, maar de prestaties van sporters als Wesley Sneijder & Co ervoor zorgen ervoor dat de polsbandjes op dit moment niet aan te slepen zijn.

Sinds Wesley Sneijder twee weken geleden aan het NRC Handelsblad vertelde hoeveel baat hij heeft bij zijn Power Balance polsbandje, heeft bij importeur Power Balance Nederland de telefoon niet stil gestaan. “Het is een gekkenhuis”, vertelt eigenaar Herman van den Berg. We hebben in één week net zoveel verkocht als in totaal sinds half februari en het aantal verkooppunten is gegroeid van dertig naar tweehonderd. Sinds dat artikeltje gebeuren er allerlei dingen die we niet hebben zien aankomen. We hadden net onze forecast ingediend bij de producent, maar dat bleek nog geen fractie van wat we uiteindelijk nodig hadden.”

 

Topsporters

Veel topsporters zweren inmiddels bij de Power Balance. Wesley Sneijder introduceerde het balansbandje bij zijn teamgenoten van Oranje en heeft onder meer in Arjen Robben en Rafael van der Vaart enthousiaste medestanders gevonden. “Ik dacht het onzin was, maar ik voel me echt beter met dat bandje. Ik ben meer in balans”, verklaarde Sneijder onlangs.

De bandjes worden veel gedragen door voetballers, maar ook in andere takken van sport zien we ze veel. Basketballer Shaquille O´Neill en Formule 1-coureur Rubens Barrichello zijn overtuigd van de werking en zondag kwam wielrenner Alessandro Petacchi als eerste over de finish na de Tour de France-etappe van Rotterdam naar Brussel. Toen hij juichend zijn armen in de lucht stak, was het polsbandje duidelijk zichtbaar.

 

Modern bijgeloof?

Veel topsporters zijn dus overtuigd van de werking van Power Balance, maar hoe werkt het polsbandje nu eigenlijk? De uitleg op de site luidt als volgt: “Power Balance-technologie gebruikt een uitzonderlijk hologram dat op specifieke frequenties geprogrammeerd is. Dit hologram wekt een positieve reactie op van het energieveld van het lichaam en bevordert zo het evenwicht, de kracht en de lenigheid.”

Critici hebben geen boodschap aan deze uitleg. De Vereniging tegen de Kwakzalverij haalt op zijn site de beweringen van Power Balance een voor een onderuit. De vereniging heeft het over een product ‘voor moderne bijgelovigen’ en doet veel beschrijvingen af als ‘het aaneenrijgen van technische woorden zonder betekenis.’

Importeur Herman van den Berg heeft echter een sterk argument in handen om de critici de mond te snoeren: “Al die topsporters die Power Balance gebruiken, zullen dan wel gek zijn.”

www.sportcult.nl