TOP

Spare Time stopt ermee *

De Amsterdamse lifestyle- en fashionwinkel Spare Time houdt op te bestaan. Zaterdag 28 mei neemt ondernemer Ruud van Dillen na 32 jaar afscheid van de retailwereld.

De Rijnstraat in Amsterdam is al tijden opengebroken, waardoor klanten zich steeds minder bij Spare Time en de omringende winkels laten zien. “Ook de jarenlange strijd tegen huurverhoging heb ik helaas verloren”, vertelt eigenaar Ruud van Dillen. Tel daar de slechte zomerse doorverkoop bij op en je komt tot de conclusie dat stoppen onvermijdelijk is.”

Beach vibe

Van Dillen opende Spare Time in 1984 in dezelfde Rijnstraat. Het was de eerste echte surfwinkel van de hoofdstad. De ondernemer verkoopt op dat moment surfonderdelen en is dagelijks op het strand te vinden. Precies die ‘beach vibe’ wil hij creëren in zijn winkel. “We hadden zand op de vloer en surfboards aan het plafond. Het neerzetten van zo’n winkelconcept was nieuw in Nederland”, vertelde de retailer in 2013 in Textilia.

1.500 Oxbow-shirts

In dat interview toonde Van Dillen zich trots op de historie van zijn winkel, maar keek hij liever vooruit. ‘De jaren dat we ’s zomers 1.500 Oxbow-shirts verkochten komen niet meer terug. Aan de andere kant: ik heb nog nooit zoveel dure winterjassen verkocht als nu.’ Nog steeds togen honderden klanten de laatste seizoenen voor winterjacks naar Spare Time, maar volgens Van Dillen kan hij alleen daarvan niet leven, aangezien de verkoop in het voorjaar – door het wisselende weer – achterblijft.

Feest

“Het is zo jammer dat op deze manier alle mooie Amsterdamse winkels verdwijnen. John & Vera Hartman zijn al gestopt en zo hebben nog meer ondernemers het moeilijk.” Van Dillen wil in ieder geval afscheid nemen met een knal. “Onze laatste dag, zaterdag 28 mei, sluiten we af met een feest. Compleet met een dj, biertap en vuurwerk.”