TOP

Sneek is eerste stad met iBeacon dekking

Overal in Sneek is de iBeacon technologie toegepast. De Friese stad is hiermee de eerste Europese stad met volledige iBeacon dekking.

De stad Sneek is naar eigen zeggen de eerste Europese stad met volledige iBeacon dekking. Verdeeld over heel de stad hangen iBeacons of beacons die berichten sturen naar bezoekers van de stad. Er lopen al wel pilots in onder meer de Bijenkorf in Rotterdam en Regent Street in Londen, maar die hangen niet verdeeld over de hele stad, zoals het geval is in Sneek.

Op dit moment zijn er zo’n veertig zenders te vinden in de stad. Twintig daarvan zijn geplaatst op monumenten, musea en het theater van Sneek, de rest is geplaatst op winkels. De stad heeft ook al plannen voor uitbreiding, eind augustus moeten er ongeveer honderd beacons aanwezig zijn in de stad.

Hoe het werkt

Beacons is een verzamelnaam voor apparaten die het Bluetooth Low Energy-signaal uitzenden. Smartphones die een app als Lightcurb of Estimote hebben geïnstalleerd en bluetooth aan hebben staan maken contact met de beacon. Het apparaatje stuurt vervolgens gepersonaliseerde aanbiedingen en informatie naar de telefoon. Dit kan bijvoorbeeld gaan over waar in een winkel schoenen of kledingstukken liggen die interessant zijn voor de gebruiker. In Sneek sturen beacons ook informatie over de stad wanneer de smartphone eigenaar binnen honderd meter van een monument, museum of het theater loopt.

In Sneek wordt gewerkt met de app Lightcurb. De mede-oprichter van het bedrijf achter deze app, Ate van der Meer, komt uit Sneek. Daarom wordt de beacon technologie via Lightcarbe hier het eerst geïnstalleerd. Van der Meer vertelt hierover tegen NRC: “Je moet soms gewoon in je eigen achtertuin testen.”

Lees ook: 5 manieren om beacons in te zetten als retailer