TOP

Sneakers zonder CO²: Adidas en Allbirds werken samen voor ‘koolstofarme’ schoen

Adidas en Allbirds werken samen voor een runner met een voor beide merken lagere CO²-voetafdruk dan ooit tevoren, de Futurecraft.Footprint. Daarvoor namen de bedrijven een kijkje bij elkaar in de keuken en wisselden ze materiaal- en technologische innovaties uit.

De Futurecraft.Footprint is met een afdruk van 2,94 kg CO2e per paar een persoonlijk record voor zowel Adidas als Allbirds. Beide bedrijven zagen de mogelijkheid om een ‘CO²-neutrale toekomst voor sport en stijl’ te versnellen. Daarom sloegen ze de handen ineen voor een partnerschap waarin ze hun materialen, toeleveringsketens en innovaties met elkaar delen. Het doel: een koolstofarme schoen ontwikkelen, zonder in te leveren op prestaties.

Invloed van beide merken

In het resultaat is de invloed van beide merken terug te zien. De tussenzool is gebaseerd op de Lightstrike-tussenzool van Adidas en getest volgens dezelfde prestatienormen. Allbirds kwam op zijn beurt met SweetFoam, een koolstofarme en natuurlijke component in de vernieuwde tussenzool op basis van suikerriet. Het bovenmateriaal van de upper is nieuw ontwikkeld en een gezamenlijke innovatie. Het is gemaakt van zeventig procent gerecycled polyester en dertig procent natuurlijk Tencel, een materiaal van houtpulp.

Samen

Merken moeten samenwerken om de CO²-uitstoot van hun producten terug te dringen, is het idee. Twee partijen weten meer dan één. “We geloven dat klimaatverandering de grote uitdaging van onze generatie is en dat kan niet alleen worden opgelost. We moeten nieuwe bedrijfsmodellen, innovaties en samenwerkingsvormen bedenken. Ons partnerschap met Adidas is daar een voorbeeld van. Het afgelopen jaar hebben onze twee teams als één gewerkt om een schoen te creëren die de nul-uitstoot zo dicht mogelijk benadert”, stelt Tim Brown, medeoprichter en co-CEO van Allbirds, in een persbericht. “Hopelijk zullen anderen ons voorbeeld volgen.”

De Futurecraft.Footprint wordt deze maand gelanceerd met een verloting van honderd paar onder leden van de Adidas Creators Club. Daarna volgen een limited edition release van tienduizend paar in herfst/winter 2021 en een grotere release in lente/zomer 2022.

Beeld: Adidas x Allbirds