TOP

Smartphone maakt pinpas in 2014 overbodig

Afrekenen via de mobiele telefoon wordt het nieuwe betalen van de toekomst. Volgens Wim Westerhof, hoofd strategie betalen bij Rabobank, is het mogelijk dat de pinpas in 2014 al de prullenbak in kan.

Wim Westerhof is programma-directeur van het gezamenlijke bedrijf van ABN Amro, ING, KPN, Rabobank, T-Mobile en Vodafone, dat Nederland gereed wil maken voor mobiel betalen. Door onder andere positieve gesprekken met Apple, Nokia en RIM is het volgens de programma-directeur goed mogelijk dat iedere consument in 2014 betaalt met de smartphone en de pinpas zijn functie verliest. Dit meldt Retailactueel op basis van een bericht in het AD.

Betalen met chip
Aan de website laat Westerhof weten ‘behoorlijk harde toezeggingen’ te hebben gekregen van grote bedrijven die hun toestel gereed zullen maken voor mobiel betalen. Naar verluidt is Apple bezig de nieuwe iPhone te voorzien van een chip. Ook banken en telecomconcerns zullen volgens Westerhof de door Philips, Sony en Nokia ontwikkelde chip ‘near field communication’ gaan gebruiken. Dit kleine kaartje zorgt ervoor dat er met een afstand van maximaal tien centimeter draadloos gecommuniceerd kan worden.

Vanaf begin 2012 wil Westerhof de eerste lichting winkels voorzien van mobiel betalen. De aanpassingen van de pinlezers kosten ondernemers enkele tientjes.