Sissy-Boy krijgt uitstel van betaling, en bouwt Bestseller echt de hoogste wolkenkrabber van Europa?
De beste 1 april-grap: Modeconcern Bestseller bouwt de hoogste wolkenkrabber van West-Europa in dit kleine dorpje
Het Deense kledingbedrijf Bestseller, van onder meer Vero Moda en Jack & Jones, gaat de hoogste wolkenkrabber van West-Europa bouwen in het dorpje Brande in Denemarken. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. Brande is de thuisbasis van Bestseller. De huidige recordflat is The Shard in Londen. Dat kantoorgebouw is 310 meter hoog, maar in Brande heeft de gemeenteraad de plannen goedgekeurd om een toren te bouwen die 320 meter hoog is. “Al meer dan dertig jaar zijn we heel blij dat we onze thuisbasis hebben in Brande en we voelen ons deel van de lokale gemeenschap”, reageerde Anders Krogh Vogdrup, projectleider van Bestseller. “Hiermee willen we iets teruggeven aan de gemeente.” Gelukkig is het een 1-aprilgrap.
Ron Beckers (Joe Merino): ‘Ik heb gezien hoe het niet moet in de mode’
Ondernemer Ron Beckers begon op 49-jarige leeftijd een nieuwe startup voor mannentruien: Joe Merino. Vrienden waren sceptisch: waarom nóg een modemerk erbij? Toch slaagde Beckers in zijn zakelijke missie. 7 Ditches interviewt hem over zijn stap. “Ik heb door mijn ervaring in de kledingwereld gezien hoe het niet moet. Er blijft heel veel hangen in de tussenhandel. Truien gingen de fabriek uit voor 20 dollar en eindigden soms voor 200 dollar in de winkel. Het was mijn eerste motivatie om daar iets aan te doen.”
Sissy-Boy krijgt uitstel van betaling
De rechtbank in Amsterdam heeft kledingketen Sissy-Boy uitstel van betaling verleend. Dat meldt Retailnews. Daarbij zijn twee bewindvoerders voor de noodlijdende retailer aangesteld. Sissy-Boy vroeg de surseance begin deze week aan, nadat een reddingsplan enkele dagen eerder op de valreep was afgeketst. Een Nederlandse investeerder stond op het punt de winkelketen over te nemen, maar trok zich onverwacht terug. Naar verluidt ging het om Shoeby-oprichter John van Deursen, die dat zelf tegenover RetailNews ontkende.
Is kleding per definitie duurzamer als het dicht bij huis gemaakt wordt?
In Trouw een artikel over duurzame productie. Kledingstukken hebben vaak een wereldreis achter de rug voordat ze in het winkelrek belanden. Is de kleding daarmee ook duurzamer? Aan het woord komt onder meer Moniek Miedema, kunstenaar, oprichter en eigenaar van ByOni. Ze ontwerpt kleding, koopt de stof in en laat de productie doen in fabrieken waar ze van weet dat de arbeidsomstandigheden goed zijn. Zo’n 15 procent van de collectie wordt in Leeuwarden geproduceerd, de rest in Griekenland. Ook komt Michiel van Yperen aan bod, senior projectmanager internationaal bij MVO Nederland en betrokken bij de totstandkoming van het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel.
Europees rapport pleit voor meer beleid voor circulaire kledingbranche
De kledingindustrie werkt nu nog vooral op een lineair model. Een circulaire aanpak voor de kledingindustrie is mogelijk, maar dan moet het wel snel gebeuren en is er hulp van regeringen en overheden nodig. Dat stelt Ecopreneur, de Europese federatie van duurzame bedrijven in een rapport over een circulaire toekomst voor de kledingindustrie. Volgens de organisatie wordt op dit moment 73 procent van alle gebruikte kleding verbrand en wordt slechts 1 procent van de vezels gerecycled. Om circulair te worden, zijn volgens Ecopreneur een aantal systeemveranderingen nodig. Zo moeten de businessmodellen anders en moet het principe van kleding verkopen tegen de laagste prijs, verschuiven naar een model waarbij true pricing een rol speelt. Landen moeten regels opstellen voor circulaire fashion en die ook handhaven.