TOP

Shopgedrag Nederlanders onder de loep: ‘snel en veel voor weinig’

Nederlanders willen graag veel voor weinig. Zo omschrijft trendwatcher Nathalie de Jager van The Spherist het shopgedrag van de Nederlander. "In Italië en Londen genieten ze er van. Bij ons moet het allemaal snel, snel."

Nathalie de Jager, urban trendwatcher bij The Spherist, vertelt aan De Telegraaf over de manier waarop Nederlanders winkelen beleven: “Wij hebben een calvinistische achtergrond. Hierdoor willen wij graag ‘veel voor weinig’. In andere landen zijn ze vaak wat hedonistischer, daar willen ze echt van het winkelen genieten”. Daarom zullen ze in het buitenland ook meer moeite doen om een spectaculaire winkelbelevenis te presenteren, zoals in Londen waar shoppers in een ‘renlaboratorium’ hun nieuwe hardloopschoenen testen. “In Nederland blijft dat allemaal veel simpeler. We nemen de tijd niet voor het winkelen. Het moet allemaal snel, snel.”

Gezelligheid
Dat Nederlanders een nuchter volkje zijn, blijkt uit het shopgedrag. De trendwatcher vertelt verder: “Voor bijvoorbeeld Italianen is winkelen meer een sociale gebeurtenis. Het is belangrijk waar je door vrienden en bekenden met je gezin gezien wordt, welke winkels je bezoekt en wat je uiteindelijk koopt. Daar wordt over gepraat. In Nederland zie je dat nauwelijks, daar zijn we hier heel nuchter in.” Volgens communicatiemedewerker Paul te Grotenhuis van CBW-Mitex heeft winkelen voor Nederlanders weinig met status te maken, maar het moet wel gezellig zijn. “Nederlanders houden van kleine keitjes, historische geveltjes, een fonteintje op een plein. We willen het liefst een divers winkelaanbod en we hebben een afkeer van grote shoppingmalls.”