TOP

Scotch & Soda Nederland failliet, weer ontslagen bij Amazon en zaterdagdrukte in winkelstraten groeit

Scotch & Soda heeft een faillissement aangevraagd voor de activiteiten in Nederland. Verder: er volgen meer ontslagen bij Amazon, Suitable lanceert circulaire gilets en de zaterdag is terug als een populaire winkeldag. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van 20 maart.

credit beeld: Scotch & Soda Westfield Mall of the Netherlands

Nederlandse tak Scotch & Soda vraagt faillissement aan

Scotch & Soda heeft een faillissement aangevraagd voor de activiteiten in Nederland. De gevolgen van de langdurige lockdowns in de pandemie plus de stijgende inflatie hebben het modebedrijf in ernstige cashflowproblemen gebracht, schrijft het FD. De curator gaat de komende tijd op zoek naar een kandidaat om de Nederlandse activiteiten over te nemen, de 32 vestigingen in ons land blijven vooralsnog gewoon open. In Nederland werken ongeveer achthonderd mensen voor Scotch & Soda. De activiteiten in het buitenland, waar Scotch & Soda meer dan tweehonderd winkels heeft, zijn volgens het merk niet in gevaar.

Ondermodebedrijf Ultraviolet Group krijgt miljoeneninvestering

Ultraviolet Group, het moederbedrijf van de ondermodemerken Sapph, Ultraviolet en Ultraman, heeft een kapitaalinjectie van 1,6 miljoen euro gekregen. De onderneming wordt ondersteund door Orange Wings Investments van business entrepreneur Shawn Harris. Het investeringsgeld wordt ingezet voor internationale expansie en naamsbekendheid van Utraviolet, de groei van zustermerk Sapph, de lancering van Ultraman in mei en de opening van nieuwe brandstores. 

“Met de investering van Orange Wings Investments worden een aantal langgekoesterde dromen waar; drie labels waarvan eindelijk een eigen heren underwearlijn”, reageert Annique van der Zande, oprichter van de Ultraviolet Group in een statement. “Daarnaast kunnen de groeiplannen zorgen voor nog meer fysieke verkooppunten, zoals de nieuwe brandstore in Amsterdam en een pop-up in Amsterdam. De strategische ambities zijn groot; zo zie ik graag de omzet verdubbelen in 2023.” 

Het ondermodebedrijf bestaat sinds 2020. In dat jaar werd lingeriemerk Sapph tevens onderdeel van de Ultraviolet Group. 

Winkeltrend: zaterdagdrukte neemt toe

De populariteit van zaterdag en vrijdag als winkeldag neemt weer toe. Bureau RMC signaleert deze opvallende trend aan de hand van onderzoeksgegevens over 2022. De zaterdag is al decennialang de meest populaire winkeldag, maar de afgelopen jaren zag het retailadviesbureau dat onder meer de traffic in winkelstraten meet, de drukte op deze dag afnemen. Consumenten winkelden liever op zondag en maandag.

Bureau RNC geeft aan dat het om relatieve drukte gaat, aangezien in algemene zin er minder mensen door de winkelstraten lopen. Volgens het bureau onderschrijven veel ondernemers dat de omzetten op vrijdag en zaterdag meer in de lift zitten dan op doordeweekse dagen. 

Amazon schrapt meer banen

Bij Amazon verdwijnen de komende weken nog eens 9.000 banen. Dit heeft ceo Andy Jassy laten weten in een update aan de Amazon-medewerkers. Het gaat om banen bij onder meer de advertentie-afdeling, clouddienst AWS en bij streamingsdienst Twitch. Bij de e-tailer werden begin dit jaar al 18.000 medewerkers ontslagen. De onderneming wijt de ontslagen aan de onzekere huidige en toekomstige economie. Jassy geeft aan voor een meer gestroomlijnde strategie in kosten en personeelsbestand te kiezen. 

Suitable produceert circulaire Drop & Loop gilets

Mannenmodeketen Suitable heeft gilets in het assortiment opgenomen die volledig gemaakt zijn van gerecyclede kledingstukken. De gilets worden geproduceerd met Drop & Loop en Wolkat en zijn onderdeel van de Suitable Respect kledinglijn. Dit zijn collecties die de retailer in eigen beheer ontwerpt en maakt van biologische grondstoffen en voor zover mogelijk worden geverfd met natuurlijke kleurstoffen.  

Sinds afgelopen september kunnen klanten in elke Suitable-winkel oude of ongewenste kleding inleveren bij de kassa of speciale inzameldozen. Deze stukken worden vervolgens gesorteerd op bruikbaarheid. De helft hiervan krijgt een tweede leven door donatie, de rest wordt schoongemaakt en gesorteerd op kleur en materiaal. De verwerking vindt plaats in de Wolkat-fabriek in het Marokkaanse Tanger. Bij de recycling wordt verder geen water, verfstoffen en chemicaliën gebruikt.  

Fjällräven meest duurzame merk in Zweden

Fjällräven is ook in 2023 verkozen tot het meest duurzame merk in de categorie ‘kleding- en modemerken’ in de Zweedse Sustainable Brand Index 2023. De voorgaande drie jaren – 2020 tot en met 2022 – werd het label eveneens het hoogst gewaardeerd. De Sustainable Brand Index meet en analyseert sinds 2011 jaarlijks bijna 1600 merken in 36 sectoren op duurzaamheid. Hierbij worden voor de onafhankelijke studie 80.000 consumenten in acht landen, waaronder Nederland, Denemarken, Zweden en Noorwegen geraadpleegd. Zo wordt onder andere onderzocht hoe duurzame merken door consumenten worden waargenomen. 

“Onze visie is om het meest duurzame en premium outdoormerk ter wereld te zijn”, zegt Martin Axelhed, ceo van Fjällräven. “Zweedse consumenten staan erom bekend bijzonder veel waarde te hechten aan duurzaamheid, dus erkend worden als een toonaangevend merk in Zweden bewijst dat we de goede kant op gaan.”  In de Zweedse ranking komen verder onder meer The North Face, Nike en Peak Performance voor. Donderdag 23 maart wordt de Nederlandse versie van de Sustainable Brand Index gepresenteerd.