TOP

Schuldeisers Miller & Monroe willen geld zien van moederbedrijf Vidrea Retail

Een aantal schuldeisers heeft op 13 maart jl. een aanvraag tot faillissement ingediend voor de winkelketen Miller & Monroe, die eigendom is van Vidrea Retail. Ze zijn het zat te moeten wachten op hun geld. Verleden jaar voltrok zich eenzelfde scenario, maar toen werd een faillissementsverzoek op het laatste moment afgewend.

Aanvraag tot faillissement

De modeketen Miller & Monroe moet met geld over de brug komen wegens achterstallige huurbetalingen. Met die eis komen twee leveranciers van Miller & Monroe. Hun vertegenwoordiger, Bart van Onna van Bierens Incasso Advocaten, laat weten: “Ons kantoor heeft meerdere incassoprocedures lopen namens schuldeisers van Vidrea Retail. Wij hebben namens twee klanten een faillissementsaanvraag ingediend. Deze wordt naar verwachting medio april behandeld.”

De aanvraag is op 13 maart verstuurd naar Paul van den Berg van Lean Lawyers, de advocaat die optreedt namens Miller & Monroe. Advocaat Van den Berg laat weten dat er inderdaad een civielrechtelijke procedure loopt met Bierens Incasso Advocaten.

Vidrea is al langer in het vizier bij schuldeisers, zegt Van Onna. “Ik ben al twee jaar bezig voor verschillende cliënten om geld bij Vidrea te incasseren. De meeste zaken worden echter in het reguliere incassotraject opgelost, zonder dat het tot een faillissementsaanvraag komt.” Bierens heeft op dit moment meerdere incassoprocedures tegen Vidrea lopen. Het is Van Onna bekend dat ook bij andere incasso-intermediairs, waaronder kredietverzekaars, incassoprocedures lopen.

Meer zaken

Ook van twee andere verhuurders, vertegenwoordigd door Albert Elema van Elema Advocaten, is bekend dat er een faillissementsaanvraag was ingediend. Het gaat om de verhuurders van de Miller & Monroe-panden in Roden en Emmen. De behandeling zou op 19 maart plaatsvinden. Albert Elema: “Er had zich nog een derde verhuurder gemeld voor een faillissementsverzoek, maar die was toen al de deur uit.”

De woordvoorder van Vidrea heeft de faillissementsaanvraag bevestigd, maar stelt dat er op 13 maart jl. is betaald. Hij zegt dat met de betreffende verhuurder al langere tijd een conflict loopt, waarbij de verhuurder regelmatig naar het ‘wapen;’ van faillissementsaanvraag grijpt om druk te zetten. “Het conflict gaat over enkele duizenden euro’s aan advocaten- en proceskosten die de verhuurder op Vidrea wil verhalen.” Van nieuwe faillissementsaanvragen zegt de woordvoerder niet op de hoogte te zijn. “Wat ik wel weet is dat Vidrea elke week voor honderdduizenden euro’s aan rekeningen betaalt.  Dan kan het natuurlijk altijd zo zijn dat een aantal rekeningen niet binnen de betalingstermijn wordt voldaan, maar daar zijn dan meestal redenen voor.” Hij bestempelt de faillissementsaanvraag als ‘pesterij’.

Het is niet de enige zaak die Elema Advocaten heeft lopen tegen Vidrea Retail. Op 7 juni 2019 dient er namens diezelfde pandeigenaren ook nog een zaak over openstaande boetes die voortvloeien uit een huurachterstand uit 2018. Albert Elema: “Medio vorig jaar was het hetzelfde liedje: de huren werden niet betaald. De hoofdsommen zijn inmiddels betaald, maar deze zaak gaat over de contractuele boetes voor het te laat betalen.” Voor de verhuurder die te laat was om bij de aanvraag van Roden en Emmen te worden gevoegd, heeft Elema inmiddels ook een faillissementsrekest verstuurd.

Patroon

In het voorjaar van 2018 voltrok zich eenzelfde scenario. Vidrea had een huurachterstand bij Vastned en Tres Invest, twee verhuurders van winkelpanden. Daarop werd door de verhuurders een faillissementsaanvraag ingediend. Na publicatie in Retailnews.nl werd de huur vlak voor de zitting betaald door Vidrea – er werd gesteld dat er sprake was van een misverstand – en zo werd de aanvraag te elfder ure ingetrokken en een faillissement afgewend. Overigens laat vastgoedbedrijf Vastned desgevraagd weten dat er op dit moment geen betalingsproblemen zijn bij de twee door hen aan Vidrea verhuurde panden.

Behalve de schuldeisers die in dit artikel worden genoemd, zijn er meer bedrijven die zeggen geld te krijgen van Vidrea. Een vastgoedondernemer die in het verleden met Vidrea Retail te maken had, zegt nog regelmatig te worden gebeld door schuldeisers die na wat zoekwerk op internet bij hem uitkomen. Het gaat daarbij om leveranciers van diensten en producten. En ook bij zowel Textilia als Het Financieele Dagblad druppelen de laatste maanden klachten binnen van schuldeisers van Vidrea, die zeggen dat ze maanden op hun geld moeten wachten.

Het patroon dat naar voren komt, is dat Vidrea Retail geen rekeningen betaalt tot er een incassoprocedure wordt opgestart of – uiteindelijk – faillissement wordt aangevraagd en het echt niet meer anders kan. Op dat moment voldoet Vidrea de schulden.

Duitse surseance

In Duitsland was er sprake eenzelfde situatie als in Nederland. Duitse verhuurders en leveranciers klaagden over dezelfde problemen: huurgelden en facturen die niet werden betaald, zoals afgelopen januari was te lezen in het Duitse modevakblad TextilWirtschaft. Maar in Duitsland heeft Miller & Monroe inmiddels zelf faillissement aangevraagd voor haar Duitse tak. Het bedrijf heeft uitstel van betaling gekregen en er is een bewindvoerder toegewezen.

Directeur Lex Hes van Vidrea Retail zegt in het persbericht, verspreid door zijn Duitse bewindvoerder, dat een faillissement van de Duitse tak noodzakelijk was ‘omdat onder meer belangrijke financiële toezeggingen van de verkoper Sempione Fashion AG, (voormalig Charles Vögele Zwitserland) vorig jaar niet werden nagekomen vanwege de insolventie van de Vögele Groep.’

Over Miller & Monroe

Miller & Monroe is een voortzetting van de modeketen Charles Vögele. Vidrea Retail kocht in maart 2017 negentig winkels van Charles Vögele, dat faillissement in Nederland moest aanvragen. Ook werden de vestigingen overgenomen van Witteveen Mode, de winkelketen die in augustus 2017 over de kop ging. In 2018 werd Men at Work overgenomen, maar een doorstart van die winkels ging niet door, aangezien pandverhuurders niet akkoord gingen met een voorgestelde huurverlaging. Vorig jaar verwierf de holding in Duitsland meer dan 163 filialen van de ook daar failliete keten Charles Vögele en zette deze voort onder het label Miller & Monroe.

Nieuwe overname in de maak

In Oostenrijk is Vidrea Retail inmiddels bezig met een nieuwe overname. Het heeft daartoe een ‘letter of intent’ getekend voor de overname van 60 Oostenrijkse Charles Vögele-winkels. Dat zei Thomas Krenn van Charles Vögele Österreich in januari tegen het Oostenrijkse vakblad Textil Zeitung. Het is onduidelijk wat daarvan nu de status is.