TOP

Schoenenmerk klaagt dochter Donald Trump aan voor plagiaat

Ivanka Trump is aangeklaagd voor het namaken van een schoen van het schoenenmerk Aquazzura.

Ivanka Trump, dochter van presidentskandidaat Donald Trump, wordt door de Italiaanse schoenenfabrikant Aquazzura voor de rechter gesleept. Dat meldt de Volkskrant. Het modemerk klaagt haar aan omdat ze een goedkope kopie van de pump Wild Thing op de markt zou hebben gebracht. Ivanka Trump heeft onder meer een aantal modelijnen, waaronder juwelen, tassen en schoenen. Ook het bedrijf Marc Fisher Holdings, dat de schoenen produceert, is aangeklaagd.

Aquazzura focust zich op de top van de vrouwenschoenenmarkt. De schoenen staan in de winkels tussen merken zoals Manolo Blahnik en Valentino. Het bedrijf schreef op Instagram: “Eén van de storendste dingen in de mode-industrie is wanneer iemand schaamteloos je auteursrechtelijk beschermde ontwerpen steelt en zich daar niks van aantrekt. Schaam je @ivankatrump. Imitatie is NIET het mooiste compliment.”

 

De Italiaanse pumps met suède kwastjes van Aquazzura zijn al enige tijd een succes en door meerdere celebrities gedragen. Khloé Kardashian en Solange Knowles zijn al fan van de schoenen. In de Verenigde Staten gaan de schoenen over de toonbank voor omgerekend ongeveer 710 euro. De schoenen van Ivanka Trump zijn een stuk goedkoper. Voor 130 euro heb je een paar ‘Hetties’.

Vergelijkingstest

De Amerikaanse videoblogger Posh Classy Mom heeft de twee modellen vergeleken. Op YouTube doet zij haar verslag. Volgens haar zie je vanaf een afstand geen verschil tussen een Wild Thing en een Hettie. Toch zag zij tijdens het vergelijken wel verschillen. De kleur rood van de schoen is bij Ivanka Trump iets donkerder, de stilettohak iets dikke, de veters die om de enkel moeten worden gewikkeld iets langer en de verbinding van de veter met de zool is eenvoudiger bij de Hettie van Trump.

Volgens Matthew Burris, directeur van Marc Fisher Holdings, heeft Aquazzura geen poot om op te staan en is de rechtszaak alleen bedoeld om publiciteit te genereren. Het ontwerp van de schoenen van Trump is volgens hem ‘representatief voor een heersende modestijl’ en niet beschermd door het recht van intellectueel eigendom.

Fotocredit: Patrick McMullan // https://www.flickr.com/photos/seedsofpeaceofficialsite/3342276876 // Some Rights Reserved // CC BY-SA 2.0