TOP

Schoenen- en kledingwinkels in augustus opnieuw dik in de plus

De detailhandel heeft in augustus drie procent meer omgezet dan in augustus 2020, meldt het CBS. Kleding- en schoenenwinkels laten van alle branches de grootste omzetstijging zien. Met een omzetstijging van 22 procent (kleding) en 14,1 procent (schoenen) hebben zij in augustus voor de zesde maand op rij meer omgezet dan een jaar eerder.

Foto: Charles Deluvio via Unsplash

De totale omzetstijging van drie procent in augustus komt voor rekening van non-foodwinkels. Deze zagen hun omzet in augustus met 6,3 procent groeien terwijl de omzet van de foodsector met 3,8 procent kromp. Ten opzichte van augustus 2019 lag de omzet van non-foodwinkels in augustus 2021 bijna 15 procent hoger. Daarnaast is online 10,2 procent meer omgezet door de detailhandel. In vergelijking met augustus 2019 lag de omzet van de detailhandel 13,4 procent hoger in augustus 2021.

Kleding en schoenen

Van de verschillende branches die het CBS onderscheidt, deden kleding- en schoenenwinkels het in augustus het best. Zij hebben voor de zesde maand achter elkaar meer omgezet dan een jaar eerder. Kledingwinkels laten de grootste omzetplus zien van 22 procent terwijl dat in juli 6,4 procent was. Schoenenwinkels zijn een goede tweede met een groei van 14,1 procent in augustus en 7,7 procent in juli. De omzet van deze winkels was ook hoger dan in augustus 2019.

Ook de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren, de drogisterijen en de winkels in meubels en woninginrichting hebben meer omgezet dan een en twee jaar eerder. De winkels in consumentenelektronica en witgoed en de winkels in recreatieartikelen hebben minder omgezet dan in augustus 2020, maar meer dan in augustus 2019.

Bron: CBS

Online omzet

De online omzet was in augustus 10,2 procent hoger dan in augustus 2020. Webwinkels (met als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 9,4 procent meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), groeide met 11,3 procent. De online omzet van kleding en modeartikelen was 20,4 procent hoger dan in augustus vorig jaar, terwijl dat in juli 11,1 procent was.