TOP

Schaderegeling voor gedupeerden coronarellen, gemeente Heusden stelt ozb voor winkeliers uit en click & collect start vandaag

Er komt een schaderegeling voor ondernemers die gedupeerd zijn door de coronarellen en de gemeente Heusden stelt ozb uit voor retailers. Verder: volgens de vereniging Vastgoed Belang zijn particuliere verhuurders coulant voor ondernemers die zijn getroffen door de lockdown. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 10 februari.

Click & collect van start: ‘Nog minder dan doekje voor het bloeden’

Winkeliers mogen vanaf vandaag onder strikte voorwaarden weer fysiek artikelen aan klanten verkopen. Dat houdt in dat bestellingen die worden gedaan via internet of per telefoon vier uur na de order mogen worden afgehaald voor de winkel. Het is een minimale versoepeling van de coronamaatregelen waarvoor onder meer brancheorganisatie Inretail lang heeft gelobbyed, maar het levert volgens Anke Griffioen van Caland/Schoen uit Rotterdam ‘heel weinig op’, meldt regionale nieuwszender Rijnmond. Griffioen: “We verzenden elke dag al een hoop pakjes. Aan de deur kunnen we misschien twee of drie mensen per dag helpen die hun schoenen meteen willen hebben. Maar ik verwacht niet dat het heel veel extra omzet genereert. Het blijft gewoon heel erg vervelend dat we onze klanten niet kunnen laten passen en voor hen maatwerk leveren. Dat kan niet met click & collect.”

Kledingketen TerStal doet er voorlopig niet aan mee. “Het is een farce, ik laat mijn medewerkers niet in de vrieskou staan voor maximaal 2 procent meer omzet”, zegt eigenaar Niek Gloudemans tegen Tubantia. “In de supermarkt lopen ze elkaar van de sokken, zo druk is het daar”, schampert hij. “En wij moeten bij 5 graden vorst een tafeltje voor de ingang van onze winkels zetten waar onze klanten dan hun bestelling mogen afhalen? Voorlopig niet. We gaan er pas beperkt mee beginnen als het weer beter is. Onze brancheorganisanisatie InRetail vierde dat dan ook nog als een overwinning. Belachelijk, het is nog minder dan een doekje voor het bloeden.”

Heusden stelt ozb voor winkel en horeca uit wegens coronasluiting

Eigenaren en gebruikers van winkels en horecapanden in de gemeente Heusden die vanwege corona dicht moesten, hoeven voorlopig geen onroerendezaakbelasting (ozb) te betalen. Dat schrijft het Brabants Dagblad. Reden is dat de gemeente eerst een goed beeld wil hebben van het effect van de coronasluiting op de waarde van de betreffende panden. Nu is dat laatste volgens de gemeente veel te onzeker, schrijft de krant. Heusden kan ervoor kiezen de waarde van alle genoemde panden gelijk te houden, of te verlagen met bijvoorbeeld vijf procent. Maar dat is in feite nattevingerwerk. Later dit jaar hoopt Heusden de beschikkingen alsnog te versturen, zodra een goed onderbouwde inschatting kan worden gemaakt van hoeveel een pand vanwege de coronamaatregelen minder waard is geworden. Het uitstel geldt voor 291 panden, hierdoor loopt de gemeente in eerste instantie 274.000 euro aan ozb mis.

Schaderegeling voor gedupeerde retailers coronarellen

Ondernemers die zijn getroffen door de plunderingen tijdens de coronarellen twee weken geleden kunnen een beroep doen op een schaderegeling. Zo kunnen ze schade verhalen die zij niet vergoed krijgen van hun verzekering. Dat meldt de Rijksoverheid op de website. De regeling is tot stand gekomen in nauw overleg met onder meer het Verbond van Verzekeraars, VNO-NCW en MKB-Nederland. Het is niet vanzelfsprekend dat de overheid in dit soort situaties bijspringt, zegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. “Het gaat hier echter om een zeer uitzonderlijke situatie, in een uitzonderlijke tijd, die voor geen van de betrokkenen was te voorzien. Dat maakt dat we in deze specifieke situatie nu zeggen: hier springen we als overheid bij.” Er is een speciaal loket geopend voor vragen over de regeling.

Particuliere verhuurder coulant voor getroffen ondernemer

Zo’n 80 procent van de particuliere verhuurders van winkel- of horecapanden is coulant bij het innen van de huur bij ondernemers die door de tweede lockdown zijn getroffen. Ze geven uitstel van betaling of voeren geen huurverhoging door, zegt zegt de vereniging voor particuliere verhuurders Vastgoed Belang tegen Nu.nl. Een kwart van de verhuurders heeft een alternatieve regeling getroffen met huurders, zoals flexibele betaaldata, het niet doorvoeren van huurverhogingen of het verrekenen van borgbedragen met achterstallige huur. Ook hebben ze huurcontracten op verzoek van de huurder vroegtijdig stopgezet. Volgens Vastgoed Belang kan niet alle gevallen een regeling worden getroffen, omdat een huurder er geen inzicht in wil geven of te hoge eisen stelt. Anderzijds zijn niet alle verhuurders in staat om soepeler met de huurbetalingen om te gaan, zoals kleinere particuliere verhuurders voor wie de winkelruimte een pensioenvoorziening is. Zij kunnen de huur niet zomaar kwijtschelden of uitstellen zonder zelf in de problemen te komen. Volgens de belangenvereniging is er voor hen geen overheidssteun.

Wanten Bernie Sanders binnenkort te koop

De wollen wanten die de Amerikaanse politicus Bernie Sanders droeg tijdens de inauguratie van president Joe Biden komen toch te koop, schrijft Knack. Het beeld van Biden met zijn wanten ging de hele wereld over en er ontstond een grote vraag naar. Het gaat echter om een uniek paar handschoenen, dat is gemaakt door een 42-jarige lerares uit Vermont, Jen Ellis. Zij schonk de wanten een paar jaar geleden aan Sanders. Na de inhuldiging kreeg Ellis duizenden mails met de vraag om een paar wanten te kopen. Zelf is ze niet in staat aan die grote vraag te voldoen. Ze heeft nu een partij heeft gevonden die ze gaat produceren: Vermont Teddy Bear.

Foto: Textilia