TOP

Schade winkeldiefstal stijgt in 2009 met 5%

De schade door winkeldiefstallen stijgt in 2009 met 5% naar € 325 miljoen. Dat blijkt uit het Nationaal Onderzoek Winkelcriminaliteit 2010 van Detailhandel Nederland.

Het Nationaal Onderzoek Winkelcriminaliteit 2010 wijst uit dat winkeliers 14% vaker contact opnemen met politie vanwege een winkeldiefstal. In heel Nederland hebben winkeliers in 2009 45.000 keer de politie gebeld. De stijging van de winkeldiefstallen leidt ook tot meer aanhoudingen door politie. Haalde politie in 2008 30.000 winkeldieven op, in 2009 waren dat er al 31.000. Vrijwel alle aangehouden winkeldieven krijgen iets van een straf; bijvoorbeeld een politietransactie of een geldboete.

Geldboetes
Volgens Detailhandel Nederland zijn de geldboetes voor volwassenen en ‘first offenders’ veel te laag en schrikken ze potentiële winkeldieven absoluut niet af. Het boetebedrag van € 150 en € 250 wordt niet eens jaarlijks gecorrigeerd voor inflatie, zegt Detailhandel Nederland in een persbericht. Sander van Golberdinge, secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland: “De boete voor winkeldiefstallen is een schijntje. Alleen al de aanhouding van de winkeldief kost de samenleving veel meer dan die €250.”

Totale kosten winkelcriminaliteit
Winkeliers worden niet alleen geconfronteerd met winkeldiefstallen maar ook met interne fraudes, inbraken, vernielingen, overvallen en ramkraken. De totale schade als gevolg van winkelcriminaliteit was in 2009 € 740 miljoen. Aan preventie geven winkeliers € 290 miljoen uit. Winkelcriminaliteit kost dus meer dan €1 miljard.

Misdaadmeter
Op de website van Detailhandel Nederland staat nu ook een Misdaadmeter. Daarin kun je per gemeente kijken hoeveel winkeldiefstallen er zijn gepleegd en wat voor soort straffen er zijn uitgedeeld.

Rapport
Lees hier het hele rapport Nationaal Onderzoek Winkelcriminaliteit 2010 (PDF).