TOP

Ruzie tussen vakbonden en HEMA om loonsverhoging

Was in juni iedereen nog zo tevreden over de nieuwe cao voor HEMA, inmiddels zijn de vakbonden FNV en CNV van mening dat franchisenemers van HEMA de gemaakte afspraken aan hun laars lappen.

Volgens de cao krijgen de werknemers van HEMA in 2011 1,9 procent loonsverhoging. Van dat percentage zou 0,9 procent erbij komen vanaf 1 mei en de resterende 1 procent per 1 september. Franchisebedrijven hebben volgens de vakbonden echter slechts 0,5 procent uitgekeerd aan de werknemers.

Loonsverhoging
De reden dat er slechts 0,5 procent van de loonsverhoging werd uitgekeerd door de franchisers, is dat de loonsverhoging uit de cao in mindering wordt gebracht op een eerdere loonverhoging die eerder eenzijdig is toegekend. Volgens FNV en CNV boort HEMA de loonsverhoging de werknemers door de neus. “Iedereen heeft zich gecommitteerd aan de nieuwe loonsverhoging, ongeacht eerdere eigen initiatieven die vaak nog niet eens in de buurt kwamen van prijscompensatie”, aldus Agostino Di Giacomo Russo, bestuurder van CNV Dienstenbond. De vakbonden overwegen naar de rechter te stappen.

CBW-Mitex
De vakbonden betreuren ook de rol van brancheorganisatie CBW-Mitex, die stelt dat HEMA niet fout zit door slechts 0,5 procent loonsverhoging uit te keren in plaats van de afgesproken 1,9 procent. ┬áRon Peters, bestuurder van FNV Bondgenoten neemt het CBW-Mitex kwalijk. “Het vertrouwen tussen bonden en deze werkgeversclub is momenteel ver te zoeken.”