TOP

Rinsma Modeplein breidt uit, recordwinst voor Oger en Only for Men opent winkel in Zeeland

Friese moderetailer Rinsma Modeplein breidt de winkel uit, Oger boekt een recordwinst en Only for Men opent een winkel in Zeeland. Verder: het consumentenvertrouwen bereikt een nieuw dieptepunt. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 21 september.

Foto: Camel Active

Uitbreiding voor Rinsma Modeplein

De Friese retailer Rinsma Modeplein heeft zijn modezaak in Gorredijk uitgebreid naar 6.000 vierkante meter. Deze investering heeft ruim 3 miljoen euro gekost, zo meldt het in een persbericht. Naast onder meer verschillende boetieks, een groot terras met 120 zitplaatsen, een juice- en champagnebar en twee restaurants zijn op de tweede etage ruimtes gecreëerd voor personal shopping.

Daarnaast is er een ruime kantine bijgekomen voor de 220 personeelsleden waar dagelijks vers fruit en soep worden geserveerd. Eigenaar Gerk Jan Rinsma (60) grijpt dit moment aan om te gaan afbouwen. Zijn opvolgers, dochter Anna en schoonzoon Henk-Jan, staan klaar om de zaak over te nemen. Volgend jaar bestaat het Friese familiebedrijf 135 jaar.

Rinsma Modeplein.

Consumentenvertrouwen bereikt nieuw dieptepunt

Het consumentenvertrouwen heeft in september opnieuw een dieptepunt bereikt. Ze zijn weer somberder dan in augustus, meldt het CBS. Het is de vijfde keer dit jaar dat het laagterecord van het consumentenvertrouwen werd verbroken. In september kwam het vertrouwen uit op -59, tegen -54 in augustus. Consumenten waren nog nooit zo negatief over de economie en hun financiële situatie. Met -59 lag het consumentenvertrouwen in september ruimschoots onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-9).

Consumenten waren in september ook pessimistischer dan ooit over de economie dan in augustus en ook de koopbereidheid ligt op het laagste niveau sinds het begin van de meting in 1986. Zowel het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden als dat over de financiële situatie in de komende twaalf maanden was negatiever dan ooit tevoren. Consumenten waren ook nog nooit zo negatief over het doen van grote aankopen. Ook steeds minder mensen denken geld opzij te kunnen leggen (46 procent). Verder vond 85 procent van de respondenten dat de prijzen in de afgelopen twaalf maanden sterk zijn gestegen. Ook dit is een record.

Oger boekt recordwinst

Modeketen Oger heeft vorig jaar een boekte vorig jaar een winst van bijna 2,8 miljoen euro netto, zo meldt Quote. Een recordwinst volgens het zakenblad, dat de jaarcijfers van 2021 inzag. Dat staat in schril contrast met het resultaat dat het Amsterdamse pakkenconcern behaalde in 2020, toen noteerde Oger nog een verlies van 5 ton euro.

Hoeveel omzet het kledingbedrijf heeft gehaald is niet bekend. Het brutobedrijfsresultaat is met ruim 30 procent gestegen tot €15,3 miljoen. Deze resultaten hebben betrekking op de coronaperiode. Oger heeft, zoals veel retailers, gebruik gemaakt van regelingen als TVL, TOGS en NOW-subsidies. Die laatste, bedoeld voor behoud van werkgelegenheid, was in 2021 goed voor overboekingen die optellen tot ruim 4 ton euro.

Nieuwe licentiepartner schoenenlijn Camel Active

De schoenenlijn van het outdoor casual merk Camel Active heeft een nieuwe licentiepartner gevonden: het Duitse bedrijf Gerli GmbH, gevestigd in Merzalben. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Het concern start meteen al met de herfst-/wintercollectie voor 2023.

Met deze nieuwe licentiepartner heeft de hoofdlicentiehouder voor Camel Active in de EMEA-regio,  Bültel Worldwide Fashion GmbH & Co. KG, een vervanger gevonden voor de failliete voorganger. Dat was HC Footwear GmbH uit Osnabrück. Dat bedrijf ging in mei dit jaar op de fles. HC Footwear GmbH is onderdeel van de Duitse Hamm Group, dat de licentie voor de Camel Active-schoenenlijn voor het winterseizoen 2020-2021 van Gabor overnam. Het economische klimaat maakte een succesvolle herlancering echter onmogelijk.

Only for Men opent winkel in Zeeland

Mannenmoderetailer Only for Men gaat een winkel openen in het Zeeuwse Sluis. Dit zal de eerste winkel in de provincie Zeeland zijn, onderdeel van het plan van de kledingretailer om uiteindelijk landelijke dekking te hebben. De winkel opent in maart volgend jaar, zo meldt het merk aan Textilia. Het wordt de achttiende winkel zaak van Only for Men.

Ook op de agenda staat de uitbreiding van het filiaal in Nieuwegein. “In het verleden heeft Coolcat naast ons een winkel gehad, bestaande uit twee verdiepingen”, licht marketingmanager Menno Dings toe. “Na het faillissement van Coolcat heeft Norah op de begane grond hun winkel geopend, maar de eerste verdieping bleef leeg. Tot nu. Eind van dit jaar krijgen we er ongeveer 330 vierkante meter winkelruimte bij. De winkel zal dan meer dan 1300 vierkante meter zijn.”

Impressie van de nieuwe winkel van Only for Men in Sluis.