TOP

Retailers krijgen hulp tegen leegstand winkelpanden

Minister Kamp heeft samen met gemeentes en Detailhandel Nederland afspraken gemaakt om winkelstraten aantrekkelijker te maken.

Winkeliers krijgen hulp om de leegstand in de binnensteden levendiger te maken. Dat hebben minister Kamp van economische zaken, Detailhandel Nederland en vijftig gemeentes afgesproken. Dit staat in de Retailagenda die vandaag naar de kamer wordt gestuurd.

Zo moeten de prijzen van huurpanden niet meer gebaseerd worden op historische prijzen, maar op de gangbare prijzen in de vastgoedmarkt. Ook moet het voor winkels makkelijker worden om een vergunning te krijgen voor horecafaciliteiten of een vernieuwing. Verder meldt Pensioenfonds Detailhandel dat zij 40 miljoen euro investeren in een fonds voor leningen aan het midden- en kleinbedrijf.

Ook krijgen 775.000 werknemers in de detailhandel extra scholing: zo kunnen zij makkelijker een baan vinden bij bijvoorbeeld een webshop en kunnen bedrijven de mogelijkheden van een webshop beter benutten.

In totaal staat nu ongeveer 7,5 procent van alle winkelpanden leeg. De oorzaak hiervan ligt bij de economische crisis en het succes van webshops.