TOP

Reorganisatie Hema zorgt voor verwarring

Warenhuisketen Hema is sinds november gestart met een reorganisatie. Ruim 800 medewerkers krijgen deze week een andere functie of worden herplaatst. Volgens Hema moet alles goedkoper en efficiënter. Of iedereen daadwerkelijk weer een functie bij Hema krijgt kan niet worden gegarandeerd.

Voor ruim tachtig werknemers komt hun baan te vervallen. Het gaat hier om de functies administratieve krachten, magazijnmedewerkers en medewerkers met huishoudelijke taken. Het is de bedoeling dat ander winkelpersoneel deze taken overneemt. “Het is niet zo dat het afdelingshoofd of de verkoopchef gaat schoonmaken. Aanvulhulpen kunnen dat doen”, zegt woordvoerder Judy op het Veld van Hema in het Algemeen Dagblad.

Vakbondbestuurder Henk van der Ploeg van FNV Bondgenoten snapt de spoedreorganisatie van Hema niet. Op de site van FNV zegt hij: “Volgens de werkgever is dit goed voor Hema, maar voor de werknemers is dit helemaal niet goed. Het bedrijf heeft kennelijk veel haast. Het moet met stoom en kokend water.”

Hema zegt dat er geen gedwongen ontslagen gaan vallen en dat de ruim tachtig werknemers door Hema worden begeleid naar ander werk. Volgens FNV Bondgenoten is er echter geen  werkgelegenheidsgarantie. Ook zal een onbekend aantal werknemers gedwongen worden een andere functie te accepteren en vaak ook nog in andere filialen.