TOP

Regiocijfers GfK: Noord scoort

Wat is er het afgelopen halfjaar (februari-juli 2009) besteed aan kleding? Uit de regiocijfers van GfK Panelservices Benelux blijkt dat de inwoners van de drie grote steden het geld liever in de portemonnee hielden.

In het afgelopen halfjaar zijn de totale bestedingen in Nederland licht gedaald (-3%) ten opzichte van februari-juli 2008. Gemiddeld gaf de Nederlander het afgelopen halfjaar €425,44 uit, op 1 cent na evenveel als in het winterseizoen (augustus 2008-januari 2009: €425,43).

Grote steden
Inwoners van de drie grote steden en agglomeraties (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) hebben de afgelopen zomer met -6 procent beneden gemiddeld besteed. Vooral mannenmodezaken hadden te lijden, want aan herenmode werd maar liefst 16 procent minder uitgegeven vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In tegenstelling tot de rest van Nederland werd ook bezuinigd op kinderkleding (-7%). De stedelingen gaven hun geld echter wel uit aan bodyfashion: de bestedingen namen met 9 procent toe. De inwoners van de drie grote steden gaven gemiddeld €380,67 uit aan kleding.

Rest West
In de regio Rest West (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht min de drie grote steden) gaf de consument bijna hetzelfde uit als in dezelfde periode vorig jaar (-1%) en dit komt vooral door een toename van 7 procent in de bestedingen aan kinderkleding en een plus van 2 procent in de bestedingen aan mannenmode. De inwoners van district Rest West besteedden gemiddeld €431,88 aan kleding.

Noord
In het district Noord (Friesland, Groningen en Drenthe) besteedden de bewoners meer (+3%) dan de inwoners van de andere regio’s. De bestedingen aan mannenmode en bodyfashion namen met 1 procent toe terwijl kindermode stabiel bleef. Gemiddeld werd door de inwoners van dit district €418,60 aan kleding uitgegeven.

Oost
De bestedingen aan mode zijn in de regio Oost (Overijssel, Gelderland en Flevoland) met -4 procent teruggelopen. Aan mannenmode werd er in dit district het minst uitgegeven; in dit segment daalden de bestedingen met -9 procent. Ook vrouwenmode en bodyfashion noteerden een min, respectievelijk -3 procent en -6 procent. Alleen aan kindermode werd goed geld uitgegeven: een plus van 8 procent. In het oosten gaven de inwoners gemiddeld €426,32 uit aan mode.

Zuid
Mannenmode deed het niet goed in het zuiden van het land (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg): er werd maar liefst 13 procent minder uitgegeven. Aan vrouwenmode besteedden de Zuiderlingen met -2 procent precies evenveel als het gemiddelde. Aan bodyfashion werd met -4 procent ook minder geld uitgegeven. Op kinderkleding werd niet bezuinigd, want dit segment noteerde een plus van 4 procent. De bewoners van het district Zuid gaven gemiddeld €446,79 uit aan kleding.