TOP

Recordaantal bezoekers Pitti Uomo [verslag]*

De 87-ste editie van de Pitti Uomo heeft een recordaantal bezoekers getrokken. Behalve goedgeklede mannen was er ook een aantal duidelijke trends te spotten.

Het is van dinsdag 13 t/m donderdag 15 januari schuivelen op de beursvloer tijdens de 87-ste editie van de Pitti Uomo. Het aantal bezoekers lijkt aanzienlijk meer dan vorige edities en dat blijkt achteraf te kloppen. Volgens de laatste cijfers heeft de mannenmodebeurs in Florence voor deze wintereditie een recordaantal van bijna 35 duizend bezoekers getrokken. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van de wintereditie in 2014. De Italianen maken nog steeds het grootste deel van de bezoekers uit, gevolgd door Japan en Duitsland. Alleen het aandeel bezoekers uit Rusland en Oekraïne daalde, zoals verwacht, met 33 en 38 procent.

Trend: aaibare stoffen

Wat betreft de collecties valt vooral het hoge ‘aaibaarheidsgehalte’ van de collecties op. Veel wol in verschillende varianten, van merino tot casentino (een veel gezien materiaal voor de winter van 2015-2016) en ook het wat oubollige tweed maakt een rentree. De schotse ruit in traditioneel rood of groen komt eveneens in meerdere collecties terug. De felle kleuren lijken wat minder populair, vooral aardetinten, olijfgroen en klassiek zwart, blauw en grijs zijn in de meeste collecties te zien. Bij de casual en streetwear merken, die een steeds groter deel van de beurs uitmaken, is futuristisch een belangrijk thema. Vooral gewaagde ‘space-schoenen’, in zilver, goud of fluoriserende kleuren komen in verschillende collecties voor. Ook het gebruik van stoffen met een aluminium-look is een duidelijke trend. Terwijl sommige merken het subtiel in een jas verwerken, durven anderen het aan een hele jas van fluoriserend materiaal te maken.

Hieronder een paar op de Pitti gespotte trends:


Veel groen en ruiten bij L.B.M. 1911


Rode ruiten en tweed-broeken bij Woolrich & Sons


Wol wordt veel gemixt, zoals deze mix van grove wol en het fijne Casentino bij Lardini.

 


Bijzondere wolmixen met mooie structuren bij het Italiaanse Annapurna.


De ‘Bespoke Twins’ in keurige tweed-outfits met de juiste accessoires.