TOP

Rechtszaak Marlies Dekkers vs Sapph

Zijn de bandjes boven de cups, die veel beha's van Marlies Dekkers kenmerken, nu wel of geen intellectueel eigendom van de lingerie-ontwerpster: daarover werd in de zaak tegen het lingeriemerk Sapph op woensdag 17 juni 2009 in de rechtbank van Utrecht een uitspraak verwacht.

Instant update 25 mei 2011: er is een uitslag in de zaak MD vs Sapph!

Marlies Dekkers eist schadevergoeding en winstafdracht, in totaal vele miljoenen euro’s van Sapph. Er kwamen zes setjes van Marlies Dekkers en zes setjes van Sapph aan te pas om de Utrechtse rechter Van Wageningen een idee van de materie te geven.

Advocaat Charles Gielen betoogde dat de bandjes boven de cups tot de oorspronkelijke signatuur van Marlies Dekkers behoren: “In de modewereld was er tot nu toe niemand die lingerie zo vormgaf. Daarom vragen wij de rechtbank om bescherming van deze vormgeving.”

Advocaat Matthijs Kaaks liet daarop namens Sapph een editie van de Washington Post uit 1948 zien met daarin een afbeelding van Amerikaanse naoorlogse lingerie met het vrijwel identieke bandje boven de cup. Hij voerde aan dat Dekkers een beroep op het auteursrecht een monopolie probeert te leggen op één element, namelijk het bandje boven de cup.  Maar dat is volgens de Sapph-advocaat nooit als merk gedeponeerd en dus ook niet auteursrechtelijk beschermd.

De rechter houdt de zaak aan tot begin september, zodat de twee kemphanen mogen proberen om hun lingerieoorlog buiten de rechtbank uit te vechten. De bewuste lingeriesetjes liggen tot die tijd in de kluis.

Bron: Telegraaf

Poll: Doe mee aan de poll over de zaak Marlies Dekkers vs Sapph en kijk wat andere stemmers vinden.