TOP

Rechter: Belgische uitverkoopwet in strijd met EU-regels

De uitverkoopwet in België is verder onder druk komen te staan. De rechter heeft in een kort geding bepaald dat modeketen ZEB niet strafbaar is door al korting te geven voordat de officiele uitverkoopperiode is gestart.

De kledingketen adverteerde al vanaf half juni met kortingen tot 70%, terwijl de uitverkoop wettelijk pas in juli start. De Federale Overheidsdienst Economie had daarover een klacht ingediend bij de Brusselse rechtbank van koophandel en eiste 50.000 euro per inbreuk op de wet. ZEB stapte vervolgens naar de rechter, waarop ondernemersorganisatie NSZ een kort geding aanspande.

Motivatie
De rechter heeft nu geoordeeld dat jeansketen ZEB niet strafbaar is. Daardoor is de uitverkoopwet op losse schroeven komen te staan. De motivatie van de rechter is dat de ‘sperperiode‘ zoals die in de Belgische wet staat omschreven strijdig is met Europese regelgeving, die minder streng is. Volgens Luc De Mol, directeur van ZEB, is deze uitspraak het einde van de ‘soldenwet’. De uitspraak in een kort geding in België geldt normaal alleen voor de betrokken partijen, maar deze uitspraak heeft gevolgen voor toekomstige gevallen.

Hoger beroep
Ondernemersorganisatie Unizo en de daarbij aangesloten Mode Unie gaan in hoger beroep  tegen de uitspraak. “Hij legt met de uitspraak een bom onder de sperperiode en creëert rechtsonzekerheid en dat terwijl de nieuwe wet pas een goede maand in voege is”, laat NSZ woensdag in een reactie weten.

Gevolgen voor Nederland
In Nederland wordt de roep om een uitverkoopwet juist steeds sterker, zo blijkt ook uit reacties die Textilia de afgelopen maanden heeft  gekregen op berichtgeving over de uitverkoop. Maar door de uitspraak in België lijkt een mogelijk Nederlands initiatief om een wettelijke uitverkoopperiode in te stellen niet dichterbij te komen.