TOP

Rechtbank: Keurmerkorganisatie Digikeur moet website aanpassen

Keurmerkorganisatie Digikeur heeft dan wel geen inbreuk gemaakt op woord- of beeldmerkrecht van Stichting Webshop Keurmerk (SWK), de organisatie moet wel enkele zaken op zijn website aanpassen. Dat heeft de rechter deze week bepaald.

Stichting Website Keurmerk (SWK) is het er niet mee eens dat Digikeur een keurmerk onder de naam Webshop Keurmerk probeert te verkopen. Dat zou verwarring oproepen bij de doelgroep, zo luidde de klacht eerder voor de rechtbank.

Volgens emerce.nl heeft de rechter geoordeeld dat er bij de woordcombinatie ‘webshop keurmerk’ geen sprake is van inbreuk op het woordrecht van SWK. Daarvoor zou deze combinatie te beschrijvend zijn. Daarnaast zijn de logo’s van beide partijen prima van elkaar te onderscheiden. Ook de klacht over inbreuk op beeldrecht vervalt daarmee.

Wel stelde de rechtbank SWK in het gelijk over de woordcombinatie ‘het Webshop Keurmerk’, dat Digikeur gebruikt. Dat zou oneerlijke mededinging zijn. Elke verwijzing naar de woordcombinatie ‘het Webshop Keurmerk’, moet dan ook eind van deze week van de site van Digikeur zijn verwijderd.

Ook zou Digikeur zich hebben schuldig gemaakt aan misleidende communicatie naar de klanten van SWK door middel van e-mail en communicatie op de eigen website. Digikeur moet inzage geven in het adressenbestand van de e-mails die zijn verstuurd.

Stichting Webshop Keurmerk bestaat sinds 2001. Digikeur bestaat sinds 2008. Sinds februari boden zij een keurmerk aan onder de naam Webshop Keurmerk.

Nederland kent inmiddels maar liefst 16 keurmerken voor webwinkels. Sommige zijn geaccrediteerd, zoals de Thuiswinkel.org en SWK, waar anderen dat niet zijn. Voor anderen zal het een makkelijke manier zijn om geld te verdienen.

Er zijn inmiddels 2537 webwinkels die het keurmerk van SWK dragen. Bij Thuiswinkel.org is dat bijvoorbeeld 1266. Waarbij bij deze laatste de grote webwinkels zijn aangesloten en bij SWK vaak de kleinere winkels. Digikeur heeft 300 webwinkels van een keurmerk voorzien.