TOP

Raf Simons genomineerd voor Oscar, Rodarte niet

De Belgische ontwerper Raf Simons is genomineerd voor een Oscar. De designer van Jil Sander wordt daarmee geëerd voor de outfits van zijn hand, die actrice Tilda Swinton draagt in de film 'Io Sono L'Amore'. Rodarte, dat de kostuums voor Black Swan maakte, is niet genomineerd.

Raf Simons en ‘zijn’ label Jil Sander waren verantwoordelijk voor alle kleding van Tilda Swinton in de film ‘Io Sono L’Amore’. Simons is blij met de nominatie, al is hij niet zeker of hij op de uitreiking aanwezig zal zijn.”Ik wou zo’n show altijd wel eens bijwonen, maar deze uitreiking vindt een dag na de modeshow van Jil Sander plaats. Dat wordt dus moeilijk”, aldus Simons.

Rodarte niet genomineerd
De zusjes Mulleavy van Rodarte zijn in ieder geval niet genomineerd voor hun ontwerpen in de veelgeprezen film Black Swan. Ze voldeden niet aan de eisen van de Academy Awards. Zo moet je lid zijn van de Costume Design Guild, en is het noodzakelijk dat je een ‘frontend credit’ hebt in de rolprent die ingestuurd wordt. Helaas voor de zusjes worden ze pas aan het eind van de film genoemd. Nu is het Amy Westcott, ‘head designer’ van de kostuums, die een eventuele Oscar in ontvangst mag nemen.

Update: Helaas, ook Raf Simons is niet genomineerd voor een Oscar. Na berichtgeving in Belgische media dook de journalist Ben van Alboom in de nominaties, spitte door de gehele regelgeving van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de uitzonderingen op die spelregels en bekeek de invloed van de vakbond Costume Designers Guild. En daaruit bleek : geen Oscar-kansen voor Simons.