TOP

Quote 500 2011: de rijkste sportbranche-miljonairs

De lijst der rijken: dat is de Quote 500. Vorige week werd de miljonairslijst 2011 bekendgemaakt. De eerste plek wordt wederom door de familie Brenninkmeijer, vooral bekend van de C&A, geclaimd. Maar in de lijst zijn ook aardig wat sportondernemers te ontdekken.

De eerste sportmiljonairs die we tegen komen in de lijst zijn Jeroen en Cynthia van Dooren. In 2009 verkochten ze de helft van hun sokkenimperium Dobotex aan het Duitse sportmerk Puma. De opbrengst konden ze waarderen en ook de rest van het bedrijf hebben ze verkocht aan Puma. Mede dankzij deze verkoop staat het stel in de Quote 500 van 2011 op Q-plek 158 met een geschat vermogen van 190 miljoen euro. Ter vergelijking. Het geschatte vermogen van de Brenninkmeijers is maar liefst 22 miljard.

Lucratief: sportmode
Zakken we verder in de lijst dan komen we op Q-plek 258 Theo Dietz (110 miljoen) en op Q-plek 434 Rob de Kraa (67 miljoen) tegen. Deze twee heren maakten samen in de jaren ’80 het surfmerk O’Neill groot. De Wassenaarse investeerder Theo Dietz heeft tegenwoordig een aardige vermogenvoorsprong op zijn ex-partner dankzij onder andere investeringen in boardmerk Brunotti. Ook enkele andere textielmagnaten die Quote 500-lid zijn vissen graag in de sportmodevijver om hun vermogen een injectie te geven. Denk aan Ronald en Kees de Waal van de WE-winkels (O’Neill) en Ben Kolf en Jeroen Schothorst van McGregor (Gaastra).

Girl power: Van Kemenade
In totaal zijn er 5 nieuwe binnenkomers in de lijst der rijken. Sportwinkelbarones Inge van Kemenade staat met stip op nummer 1 in deze top-5 en op plek Quote 500-plek 353 met een vermogen van 80 miljoen euro. Van Kemenade is directeur van Topshelf en volgens Quote de derde vrouw in de lijst die haar vermogen ook echt zelf verdiend heeft. Of ze qua vermogen aan haar ‘topshelf’ zit is de vraag, voor het komende jaar staan er twee nieuwe vestigingen in het zuiden van het land gepland.

Hi-Tec verovert Nederland
Sportschoenenondernemer Frank van Wezel van de merken Hi-Tec en Magnum heeft met een geschat vermogen van 75 miljoen euro een warm plekje op 404 in de Q-lijst weten te veroveren. In maart 2011 zei hij in een interview met Quote magazine dat zijn zoon Edward een huis heeft gekocht in Nederland en Hi-Tec meeneemt. “Onze schoenen zullen de Nederlandse paden plat lopen”, aldus Frank’s gevatte antwoord. Of dit ook echt zo is zullen we in 2012 zien zodra de nieuwste Quote 500 weer verschijnt.