TOP

Primark en H&M onderzoeken beschuldigingen uitbuiting

Een onderzoek van de Britse krant The Daily Mail heeft uitgewezen dat Primark en H&M gebruik hebben gemaakt van textielfabrikanten in Bangladesh die hun arbeiders uitbuiten.

Het zou hierbij gaan om kinderarbeid, lage lonen en oneerlijke ontslagen. Primark en H&M hebben aangegeven de aantijgingen van The Daily Mail te onderzoeken. De krant roept op tot meer transparantie in de productieketen, waarbij barcodes een item kunnen traceren tot aan een specifieke fabriek.

Primark heeft de Britse krant laten weten dat de fabriek in Bangladesh een ‘niet geautoriseerde sub-contractor’ was en dat ze binnen twee dagen een inspecteur langs zullen sturen. Ook beloofden ze de officiële fabrikant te zullen aanpakken.

In de H&M-zaak draait het om een arbeidster die werd ontslagen nadat ze vijftien dagen ziek was geweest, verbrand door het strijkijzer in de fabriek. De Zweedse modegigant liet The Daily Mail weten geen eigen fabrieken te hebben en ook geen invloed te hebben op de lonen die worden betaald. Volgens H&M hebben ze aangeboden meer te betalen om hogere loonkosten in Bangladesh te compenseren, maar is dit door de fabrikanten afgewezen.