TOP

Pitti Uomo 91: de highlights en opvallendste trends

Afgelopen week vond in Florence de belangrijkste mannenmodebeurs ter wereld, Pitti Uomo, plaats. Wat zijn de opvallendste gebeurtenissen en trends die we voorbij zagen komen op de Pitti dit seizoen?

Foto: Enrico Labriola

LEES OOK Pitti dag 1: succesvolle aftrap van het nieuwe seizoen

LEES OOK Pitti dag 2: de beurs in volle gang [foto’s] 

De een-na-laatste beursdag, donderdag 12 januari, begint rumoerig door een bommelding in de entreehal van de beurs. Daardoor is de ingang van de beurs afgesloten en mogen er enige tijd geen bezoekers de beurslocatie in of uit. 

Gelukkig is het vals alarm: de achtergelaten koffer, waardoor paniek was ontstaan, blijkt – op enkele plattegronden na – leeg. Wanneer de vele brandweer-, politieauto’s en ambulances rond 13 uur weer het terrein hebben verlaten, kunnen bezoekers de beurs weer op. 

PITTI UOMO 91- THE TRADESHOW - 001
Foto: AKAstudio-collective

Gesprekken

Ondanks deze vervelende interruptie is het toch redelijk druk op de derde dag van de Pitti. “Het is een beetje wispelturig vandaag” vindt Steven van Heyningen van ondergoedlabel Adam Underwear – dat voor het eerst stond op de Pitti dit seizoen. “Maar over het algemeen hebben we een goede eerste beurs gedraaid. De gesprekken zijn hier van hoge kwaliteit. Je kunt wel 800 man door je stand hebben lopen, maar als de gesprekken oppervlakkig blijven, heb je daar niet zoveel aan. Gelukkig was dat bij ons niet het geval.”

Ook sneakermerk Mason Garments doet goede zaken op de een-na-laatste beursdag. “Warenhuis Lafayette is net langs geweest,” roept sales manager Soufyan El Hammouti blij uit. “Ze hebben direct een order geschreven. En het maakt me niet eens zoveel uit hoe groot de aantallen zijn, al hadden ze één paar ingekocht: hallo, het is Lafayette!” 

Opvallende trends

Een van de leukste hallen op de beurs is de L’Altra Uomo, waar ook het Nederlandse merk The GoodPeople staat. Vooral op de bovenste verdieping van deze hal vind je veel, wat kleinere labels met bijzondere mannenmode. Merken die bij ons in de smaak vielen, zijn onder meer La Paz (Portugal), Brosbi (Duitsland), Universal Works (UK) en Clap Your Hand (Italië). 

IMG_7616
La Paz

Dan zijn er nog de trends die we op de Pitti spotten; twee kleuren die ons het meest zijn opgevallen, zijn bijzondere geeltinten en feloranje. Bij Z Zegna en Gant zagen we veel aandacht voor oker- en mosterdgeel. Bij Falke daarentegenen is de opvallendste tint feloranje.

Een andere duidelijke trend is de aandacht voor allerlei soorten sport. Veel ontwerpers haalden duidelijk hun inspiratie uit outdoor- en wintersport. Zo zagen we veel schoenen die aan bergklimschoeisel doen denken. 

IMG_7676
Falke

IMG_7624
Zespa Aix-en-Provence

IMG_7639
Z Zegna