TOP

Pinnen drukt kosten voor kassabetalingen

Winkeliers zijn minder kosten kwijt aan kassabetalingen, blijkt uit onderzoek. Dat komt doordat er onder meer vaker met de pin wordt afgerekend.

De totale kosten van de kassabetalingen daalden vorig jaar met €47 miljoen, tot €1,3 miljard. Dit is een daling van 3% ten opzichte van 2012. Het grootste deel van de kosten kwam voor rekening van contante betalingen (€711 miljoen).  Daarbij is ook het totale aantal transacties met twee procent gestegen naar 5,8 miljard. Dit blijkt uit het onderzoek dat Panteia in opdracht van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (SBEB) deed.

In het onderzoek zijn de kassabetalingen meegenomen van de detailhandel, horeca, tankstations en ambulante handel. De detailhandel en tankstations zijn hierbij het meest efficiënt, gevolgd door de horeca. In de detailhandel en bij de tankstations is het aantal pintransacties gestegen met 22 procent. Contante betalingen daalden met dertien procent. Hoewel er volgens Miriam Osten van SBEB nog vaker contant wordt afgerekend, is er sprake van een omslag. “In 2014 werd hier voor het eerst meer gepind dan contant betaald.”

Pinnen goedkoper 

Pinbetalingen zijn gunstiger voor winkeliers, omdat ze goedkoper zijn. Een gemiddelde pinbetaling kost namelijk €0,19, een contante transactie €0,25. Ten opzichte van 2012 zijn de gemiddelde kosten van contante betalingen licht gestegen en die van pinbetalingen iets gedaald. Osten: “Er zijn verschillen tussen de onderzochte sectoren, maar de trend dat een gemiddelde contante betaling duurder is geworden en een gemiddelde pinbetaling goedkoper zien we in alle vier de sectoren.”

In de toekomst kan er nog meer worden bespaard, zodra consumenten vaker contactloos gaan betalen. Dit kost de winkelier namelijk gemiddeld €0,15 per transactie, mede doordat deze manier van betalen tien seconden sneller is. Volgens de SBEB zal een groei van het aandeel van contactloze pinbetalingen naar twintig procent van alle pinbetalingen een besparing opleveren van €22 miljoen.

Infographic Kosten betalingsverkeer 2014