TOP

Personeel V&D is fel tegen loonoffer

Voor driekwart van de medewerkers van V&D is een loonoffer onbespreekbaar. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond FNV.

73,9 procent van de medewerkers van V&D is fel tegen een loonoffer, zo blijkt uit een onderzoek vanFNV dat in handen is van actualiteitenprogramma EenVandaag. De vakbond heeft een enquête gehouden onder heel het personeel, dus ook niet FNV-leden. Ook zegt 89,1 procent van de ondervraagden het vertrouwen in het bestuur te hebben verloren.

Asociaal

Dinsdagavond reageerden werknemers, V&D topman John van der Ent en FNV vakbondsbestuurder Niels Suijker op de uitslagen van het onderzoek in een uitzending van EenVandaag. Zo zegt V&D-verkoper Wiep Wiersma dat hij een loonoffer van 5,8 tot 10 procent ronduit asociaal vindt: “We hebben al genoeg loon ingeleverd de afgelopen jaren.”

Bepaalde voorwaarden

Uit het onderzoek blijkt dat sommige personeelsleden wel bereid zijn om onder bepaalde voorwaarden een loonoffer te accepteren. Zo zegt 62 procent wel een lager salaris wil accepteren wanneer de WW-uitkering op basis van het oude salaris is. 57 procent zegt een loonoffer te willen maken wanneer er een garantie is op nieuw werk of een sociaal plan. De helft van de medewerkers zegt mee te willen werken aan een kleiner loonoffer van maximaal 2 procent.

De uitkomsten van de enquête zijn opmerkelijk: van der Ent zei eerder dat het overgrote deel van het personeel wel een loonoffer wil brengen. Hij zegt in een reactie aan EenVandaag in gesprek te willen blijven met de vakbond. Ook houdt hij vast aan het standpunt dat er iets moet gebeuren: “Ik kies voor werkgelegenheid en niet zoals de FNV voor ontslagen.”

Kort geding

Begin dit jaar liet V&D weten dat een loonoffer en een huurverlaging noodzakelijk is om het warenhuis te redden. Hierop spanden de vakbonden een kort geding over het loonoffer. De rechter gaf hen gelijk: het loon van leden van de vakbonden mag niet eenzijdig worden verlaagd. 27 mei gaat V&D in hoger beroep tegen deze uitspraak. Wanneer de bonden dan weer in hun gelijk worden gesteld zullen er gedwongen ontslagen vallen aldus bestuursvoorzitter van der Ent.

Bekijk hier de volledige uitzending van EenVandaag:

sitestat