TOP

Personeel mag meepraten over faillissement

Personeel mag in de toekomst meepraten over het faillissement van hun werkgever. Een Kamermeerderheid heeft ingestemd met voorstel van de PvdA om ook belangen van werknemers wettelijk vast te leggen.

Veel ex-werknemers van modebedrijven die de laatste jaren op de fles gingen kennen het verschijnsel dat een bedrijf vlak na een faillissement alweer een doorstart maakt. 

  

Prepack

 

In officiële termen heet dat ‘prepack’, waarbij het faillissement en de doorstart vooraf worden voorbereid. Het bedrijf gaat dan in afgeslankte vorm verder, wat lijkt op een reorganisatie. Onder meer lingeriemerk Marlies Dekkers, Perry Sport en Schoenenreus gingen zo te werk, wat de schijn wekt dat het faillissement werd gebruikt om snel en goedkoop af te komen van medewerkers.  

 

Inspraak 

 

De nieuwe regeling geeft medewerkers meer inspraak in aanloop naar het faillissement van het bedrijf waar ze werken. Het komt erop neer dat de ondernemingsraad wordt betrokken bij de voorbereidingen van het dreigende bankroet. De curatoren moeten werknemers informeren en horen in de aanloop naar een faillissement. Daarmee krijgt het personeel dezelfde informatie als de schuldeisers.

 

Commissie van schuldeisers 

 

Daarnaast kan het personeel ook na het faillissement meepraten over de afwikkeling van het faillissement door een vertegenwoordiger aan te wijzen voor de commissie van schuldeisers. Die commissie kijkt na een faillissement hoe de belangen van de schuldeisers het beste gediend kunnen worden. Als daar ook iemand namens de werknemers inzit, zo redeneert de PvdA, kan worden voorkomen dat het personeel overgeleverd wordt aan de grillen van de schuldeisers en daarmee aan het kortste eind trek

 

Tegen NRC zeggen curatoren dat deze wetswijziging niet automatisch leidt tot behoud van werkgelegenheid. Hun hoofdtaak is immers ook voor de hoogst mogelijke opbrengst te zorgen, en dat de belangen van de schuldeisers altijd voor gaan.