TOP

Passport is failliet *

Het Duitse vrouwenmodebedrijf Passport Fashion GmbH is failliet verklaard. Het bedrijf heeft het al een tijdje moeilijk, maar een grote sanering heeft niet geleid tot het gewenste resultaat.

In mei 2015 vroeg Passport Fashion al uitstel van betaling aan, waarna een reddingsplan werd opgesteld om het bedrijf te redden. Een groep investeerders onder leiding van algemeen directeur Frank Gouder wilde het bedrijf herstructureren. Uiteindelijk trokken de investeerders zich terug en kon het plan niet uitgevoerd worden.

Op eigen kracht

Volgens Twnetwork.de heeft Passport Fashion daarna op eigen kracht processen geoptimaliseerd. Het aantal werknemers werd terug gebracht van 70 naar 40 en meer dan de helft van het vloeroppervlak van het bedrijfspand van 7.000 vierkante meter werd afgestoten. Verder werd het assortiment verkleind en de focus gelegd op kernproducten: bonnetterie. Daarnaast zijn er onderhandelingen geweest om een deel van het bedrijf te verkopen aan investeerders. Dit liep op niets uit. Uiteindelijk betekende de flinke omzetteruggang op de Russische markt de doodsteek voor het bedrijf.

Op zoek naar een koper

De bedrijfsvoering van Passport Fashion gaat nog door. De voorjaarscollectie 2016 is klaar en wordt komende periode uitgeleverd. Daarnaast wordt gezocht naar een koper voor het merk Passport en orderportefeuille van de najaarscollectie 2016.

Nederland

Michel Smit Labels is de agent van Passport in Nederland, waar het merk ruim tachtig verkooppunten heeft. “We wisten wat er speelde, dus het faillissement komt niet als een grote verrassing”, vertelt Michel Smit. “De sanering was redelijk succesvol, maar er konden uiteindelijk geen nieuwe investeerders gevonden worden. Het zijn spannende en grillige tijden op de wereldmarkt. Veel merken hebben het moeilijk. Grote gerenommeerde bedrijven met een respectabele omzet vallen bij bosjes om.”

Alternatieven

Het agentuur was bezig met de verkoop van de wintercollectie 2016/2017, waarvan niet duidelijk is wat daarmee gaat gebeuren. “We hebben gelukkig een breed aanbod, zodat we niet direct in moeilijkheden komen wanneer een merk wegvalt. Ik heb nog een aantal andere merken met een goed bonnetterie-aanbod, die we als alternatief voor Passport kunnen aanbieden”, geeft Smit aan.

Historie

Vrouwenmodemerk Passport werd in 1978 opgericht in Duitsland. Het merk was sterk in de bonnetterie, maar verkocht ook broeken, blouses, jassen en accessoires. Met drie collecties per seizoen en prijzen in het middensegment richt het merk zich op de moderne vrouw. Passport heeft duizend verkooppunten wereldwijd, waarvan ongeveer 60 shop-in-shops. Duitsland was de belangrijkste markt (circa 55% van de omzet), daarnaast werd het merk verkocht in Nederland, België, Groot-Brittannië, Rusland, Oostenrijk en Zwitserland.

Passport 1Passport 2Passport 3Passport 4