TOP

Parkeertarieven blijven stijgen

De tarieven om te parkeren in Nederland blijven stijgen, maar de stijging is wel minder groot dan vorig jaar. Dit blijkt uit de Nationale Parkeertest 2015 van Detailhandel Nederland.

Parkeren in Nederland is opnieuw duurder geworden, zo blijkt uit de Nationale Parkeertest van Detailhandel Nederland. Vorig jaar betaalde de parkeerder gemiddeld 2,73 euro om een uur te parkeren. Dit jaar is dat 2,77 euro. Dat betekent een stijging van 2 procent ten opzichte van vorig jaar. De prijzen zijn dit jaar wel minder hard gestegen dan vorig jaar: toen stegen de prijzen met 5 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Groeiend besef

Wanneer er gekeken wordt naar parkeergarages blijkt dat 73 procent van de parkeergarages de prijzen gelijk houdt. De gemeenten en exploitanten lijken zich meer bewust van de gevolgen van hoge parkeertarieven op het bezoek aan de binnensteden, zo concludeert Detailhandel Nederland uit het onderzoek. Dit besef is volgens de organisatie hard nodig, aangezien een hoge parkeerrekening kan een harde stempel drukken op de winkelbeleving van de consument. Daarom pleit de organisatie zeker in deze zware tijd voor winkels voor een verlaging van de tarieven en betalen per minuut, zodat de consument een eerlijke prijs betaalt voor zijn parkeertijd.

Duurst

Parkeren is het duurst Amsterdam: hier is het gemiddelde tarief 5,01 euro per uur. Daarna zijn Den Haag, Rotterdam en Utrecht de duurste steden om te parkeren. De beste parkeergarage van Nederland staat in Groningen. Volgens de parkeertest is de Damsterdiepgarage de beste vanwege lage parkeerkosten en goed onderhoud.