TOP

Paasweekendtip: mode in musea

Geen idee wat te doen met Pasen en geen zin om naar een overvolle woonboulevard te gaan? Misschien is een bezoekje aan het museum de moeite waard, want er lopen een aantal interessante modetentoonstellingen.

Centraal Museum Utrecht
‘Stof tot nadenken’
13 feb t/m 16 mei 2010

Hij is één van de pioniers die Nederland internationaal op de kaart heeft gezet als modeland: modeontwerper Alexander van Slobbe (1959). Hij vierde vorig jaar zijn twintigjarig jubileum. Reden voor het Centraal Museum om van 13 februari t/m 16 mei 2010 een grote tentoonstelling te wijden aan deze meester van de verfijnde, minimalistische ontwerpen en voortrekker van de typisch Nederlandse mode, Dutch Modernism. Bij de samenstelling en totstandkoming van de tentoonstelling ‘Stof tot nadenken’ is Van Slobbe zelf actief betrokken.

Gemeentemuseum Den Haag
‘Haute Couture Voici Paris!’
20 februari 2010 t/m 6 juni 2010

Deze groots opgezette tentoonstelling plaatst de geschiedenis van de haute couture naast de creaties van de topcouturiers van dit moment. Gerenommeerde modehuizen als Dior, Chanel, Christian Lacroix en Jean Paul Gaultier hebben exclusieve couturecreaties uitgeleend uit hun meest recente collecties, vers van de catwalk en nog niet eerder in Nederland te zien geweest. Alle details die couture zo bijzonder maken, zijn zo van dichtbij te bewonderen: de schitterende stoffen, het onovertroffen borduurwerk, de coupe, kortom: al het vakmanschap van de Parijse couture.

Modemuseum Provincie Antwerpen
‘Zwart’
25 maart t/m 8 augustus 2010

Creaties van Iris van Herpen zijn vanaf nu te zien in het ModeMuseum Provincie Antwerpen. De designer stelt drie looks ter beschikking uit verschillende collecties voor de tentoonstelling ‘Zwart’. Meesterlijk zwart in Mode en Kostuum’, een tentoonstelling die de historische fases van de kleur zwart illustreert. Het MoMu heeft verschillende hedendaagse ontwerpers zoals Alexander McQueen, Viktor & Rolf, Ann Demeulemeester, John Galliano, Yohji Yamamoto, Rick Owens, Yves Saint Laurent, Givenchy en Chanel, die een speciale band met zwart hebben, benaderd.

Prins Claus Fonds Galerie, Amsterdam
‘Gentlemen of Bacongo’
25 maart t/m 25 augustus 

Fototentoonstelling ‘Gentlemen of Bacongo’ laat de kleurrijke subcultuur zien van de Sapeurs in Congo. Sapeurs zijn mannen uit Congo die mode verheven hebben tot de status van religie. Foto’s van het fenomeen, gemaakt door de Italiaanse fotograaf Daniele Tamagni zijn voor het eerst te zien in Nederland. De tentoonstelling Gentlemen of Bacongo is de kick-off van een internationaal kunstprogramma voor Amsterdam dat het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst in 2010 samen organiseren.