TOP

Overname van Wehkamp definitief [update]

Wehkamp is overgenomen door de investeringsmaatschappij Apax. Dat maakt de moedermaatschappij RFS Holland Holding bekend. Naar verluidt is de overnamesom van 450 miljoen euro.

Online retailer Wehkamp zal worden overgenomen door Apax, een Britse investeerder. Dat maakt het moederbedrijf van Wehkamp, RFS Holland Holding bekend. Financiele details zijn niet naar buiten gebracht. RFS zegt over de deal: “Door de inbreng van kapitaal en expertise van Apax Partners zal Wehkamp nóg sneller innovaties kunnen uitrollen met een accent op klantbeleving, een breder assortiment en de beste service”. Volgens de nieuwsdienst ABM Financial News heeft de ondernemingsraad ‘een positief advies afgegeven voor de overname door Apax‘. Als de ACM akkoord gaat, moet de overname in het derde kwartaal worden afgerond.

Jaarcijfers

Ook heeft Wehkamp jaarcijfers bekendgemaakt. Afgelopen jaar steeg de omzet met 12 procent tot een bedrag van 546 miljoen in het gebroken boekjaar. De omzet van het moederbedrijf is uitgekomen op 711 miljoen euro, het bedrijfsresultaat kwam uit op 46 miljoen euro.

Geruchten

Vrijdag schreef Het Financieele Dagblad (FD) dat Wehkamp een koper in het vizier had. Het FD meldde dat de Britse investeringsmaatschappij Apax bijna overeenstemming had bereikt met de aandeelhouders RFS Holland Holding. Het overnamebedrag zou 450 miljoen euro zijn. De krant had de informatie van financiële bronnen die anoniem wilden blijven. Apax is ondere andere eigenaar van krantenconcern PCM en softwarebedrijf Exact. Ook heeft het aandelen in Tommy Hilfiger en Karl Lagerfeld.

Eerder te koop aangeboden

In 2011 werd Wehkamp ook al te koop aangeboden. Er zou toen sprake zijn van een overnamebedrag van 500 miljoen euro. Ahold bleek volgens bronnen één van de geïnteresseerde partijen. Kort nadat Ahold besloot om Bol.com over te nemen, werd het moederconcern van Wehkamp uit de etalage gehaald.

In oktober 2014 werd bekend dat de eigenaren van Wehkamp het bedrijf opnieuw wilden proberen te verkopen. Toen was Amazon een potentiele koper, volgens de geruchtenmachine.

Weinig interesse

Volgens het FD waren er weinig kopers te vinden voor Wehkamp. Wehkamp.nl was een pionier in de online verkoop van kleding, maar het heeft de laatste jaren veel concurrentie gekregen. Internationale webwinkels als Amazon of Zalando zitten volgens hen niet te wachten op een lokale marktleider waar nauwelijks meer groei in zit, aldus het FD.

Winst naar aandeelhouders

Ook de groei viel wat tegen de laatste jaren, vooral door de winstuitkeringen aan de aandeelhouders: 40 miljoen euro in 201 en 50 miljoen in 2013. Ook een nieuw distributiecentrum in Zwolle – kosten 100 miljoen euro – drukt op de begroting. Uit het één na laatste jaarverslag was er slechts een omzetgroei van 0,7 procent. Dat terwijl concurrenten meer omzetgroei behalen. Maar met een stijging van 12 procent in het afgelopen jaar, is de omzetgroei dus weer flink toegenomen.

Spekkoper

Nu Wehkamp verkocht is, zijn de drie grootste aandeelhouders opnieuw spekkoper. RFS Holland Holding is op dit moment voor 80 procent in handen vanbestuursvoorzitter Paul Nijhof, voormalig financieel directeur Berend van der Maat en oud-bestuursvoorzitter van KPN Ad Scheepbouwer. Het restant is in handen van investeerders van IK Investment Partners.