TOP

Oud-personeel McGregor overweegt rechtszaak om ‘leeftijdsdiscriminatie’

Het failliete McGregor ligt onder vuur. De nieuwe eigenaren kiezen voor uitzendkrachten in plaats van dat ze 123 oud-medewerkers opnieuw in dienst nemen. Het ontslagen personeel van het modebedrijf gaat mogelijk een rechtszaak aan wegens ‘leeftijdsdiscriminatie’.

Oud-medewerkers van McGregor, maar ook vakbond CNV overwegen naar het College van de Rechten van de Mens de stappen wegens leeftijdsdiscriminatie. Dat meldt de Volkskrant.

De aanleiding zijn de gedongen ontslagen na de doorstart. In eerste instantie zouden 500 medewerkers hun baan behouden, maar begin vorige week lieten de curatoren weten dat 377 medewerkers mogen blijven. De 123 medewerkers  die moeten vertrekken worden vervangen door uitzendkrachten van Randstad. 

Kritiek

Na de bekendmaking van de ontslagen van 123 medewerkers kreeg de faillissementswetgeving veel kritiek. Dit omdat het er op lijkt dat de eigenaren van McGregor een goedkope reorganisatie willen doorvoeren. Een deel van het personeel van McGregor komt nu op straat te staan en is zijn opgebouwde rechten kwijt. “De nieuwe wetgeving moet voorkomen dat oudere werknemers rücksichtlos worden ingeruild voor uitzendkrachten, piepjonge medewerkers en beginnerssalarissen”, aldus Piet Fortuin van vakbond CNV. 

Het schrappen van banen kon volgens ceo Joep van Straten niet anders. “We zijn tot de conclusie gekomen dat de winkels, als we het niet doen, onverkoopbaar zijn geworden”, zei hij eerder. De medewerkers die hun baan verliezen hebben via de mail bericht gekregen over het ontslag en moeten op 9 augustus 2016 vertrekken.

‘Zorgvuldige afwikkeling’

Curator Marc van Zanten geeft aan dat het faillissement en de doorstart ‘zorgvuldig worden afgewikkeld’. Hij vindt het belangrijk dat het geld voor de failliete boedel binnen komt en de werkgelegenheid behouden wordt. “Het is aan de nieuwe eigenaar om te bepalen wie hij in dienst neemt. Maar een bedrijf gaat niet zomaar failliet en dus kan niet iedereen weer in dienst worden genomen”, licht van Zanten toe.

De doorstart van McGregor Fashion Group werd gerealiseerd via een management-buyout. Het modebedrijf gaat sinds 15 juli verder onder de naam Doniger Fashion Group met twee (oud-)managers aan het roer. De oude eigenaren kwamen volgens de curator pas weer in beeld nadat de biedingen van andere overnamekandidaten te laag waren.