TOP

Oprichter Vans overleden, FNV dreigt Wibra met rechtszaak en Pitti Uomo twee weken later

De oprichter van het skateschoenenmerk Vans is overleden, FNV dreigt Wibra met een rechtszaak en mannenmodebeurs Pitti Uomo start twee weken later dan gepland. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 10 mei.

Oprichter Vans overleden

Paul van Doren, de mede-oprichter van het skateschoenenmerk Vans, is overleden. Dat meldt de NOS. Hij is 90 jaar geworden. Waar Van Doren aan is overleden, is niet bekendgemaakt. Van Doren, afstammeling van Nederlanders die in de 17e eeuw naar Amerika emigreerden, richtte het merk op in 1966. In die periode werd ook het skateboarden populair in Amerika en het merk profiteerde van de voorkeur van skateboarders voor de schoen. “De extra dikke zool met meer grip was populair”, zegt Van Doren in zijn autobiografie over het kenmerkende diamantpatroon. “Skaters waren ervan overtuigd dat ze het board beter konden voelen onder hun voeten, en dat ze beter konden sturen doordat de zolen beter hechtten.” Vans groeide mee in de sneakerrevolutie van de jaren 70 en 80. Het bedrijf werd verkocht in 1988 voor 75 miljoen dollar. Vans is nu eigendom van VF, dat ook Supreme en The North Face in zijn portfolio heeft. De schoenen worden volgens VF in 97 landen verkocht via onder meer 2.000 retailers. Het bedrijf maakte via social media bekend dat hun oprichter was overleden. Details werden niet gegeven, wel een citaat van Van Doren. “Doe het juiste. Sta elke minuut van de dag achter wat je doet. Zorg voor mensen.”

Pitti Uomo verschoven

Beursorganisatie Pitti Immagine heeft de modebeurzen Pitti Uomo (mannenmode) en Pitti Bambino (kindermode) verschoven. Beide events vinden tegelijkertijd plaats van 30 juni tot en met 2 juli 2021, aldus het persbericht. Dat is twee weken later dan gepland; Pitti Uomo stond oorspronkelijk gepland van 15 juni tot 17 juni, maar de organisatie zegt meer tijd nodig te hebben om zich voor te bereiden, zegt Agostino Poletto, general Manager van Pitti Immagine. “Om ieders gezondheid te beschermen, zullen we elke fase van het proces volgen en beheren, van de reis tot de aankomst in de stad, van de toegang tot de tentoonstellingslocaties tot de looproutes door de paviljoens en het gebruik van de verschillende diensten”, zegt hij. “Dit is ook de reden dat Uomo en Bimbo op dezelfde dagen worden gehouden. De verschuiving naar voren, is essentieel om bedrijven de tijd te geven om hun plannen te herijken en nog eens twee weken te winnen om de gezondheidssituatie te stabiliseren.” De Pitti-beurzen zullen de eerste in Europa zijn die weer live worden georganiseerd sinds de uitbraak van de coronapandemie in het voorjaar van 2020.  Ook de andere Pitti-beurzen kunnen fysiek worden bezocht. Pitti Filati (stoffen) staat op de agenda van 28 tot en met 30 juni en Pitti Fragranze (parfums) van 17 tot en met 19 september.

De Bijenkorf opent webshop in Oostenrijk

De Bijenkorf heeft een webshop geopend in Ostenrijk, meldt Retaildetail. De online expansie stond al op de planning voor de tweede helft van 2020, maar kennelijk is de warenhuisketen er nu pas klaar voor. De nieuwe webwinkel past in de ingezette strategie van internationalisering van De Bijenkorf. “Deze uitbreiding naar Oostenrijk is een logische stap na de succesvolle online uitrol in België, Duitsland en Frankrijk”, zegt CEO Giovanni Colauto. Evenals de bestaande webshops verkoopt de Bijenkorf ook in de Oostenrijkse online shop een exclusief assortiment op het gebied van mode, cosmetica, accessoires, reizen en wonen van meer dan 1.000 merken. Onder meer Alexander McQueen, Cartier, Charlotte Tilbury, Le Creuset, Gucci, Hugo Boss en Stone Island zijn vertegenwoordigd.

Orderchamp haalt €16,5 miljoen groeigeld op

Het inkoopplatform Orderchamp heeft €16,5 miljoen opgehaald bij de Nederlandse investeerder Prime Ventures. Dat schrijft Quotenet. Hiermee verwacht CEO Joost Brugmans ‘12 tot 18 maanden’ vooruit te kunnen. Met het groeikapitaal wil Orderchamp het internationale merkaanbod vergroten en technologie ontwikkelen. Het platform haalde eerder geld op: vlak na de oprichting €3 miljoen en in de herfst van 2020 een miljoenenbedrag van investeringsfonds Henq. Ook Thomas Plantenga van Vinted en Afterpay-veteraan Stefan van den Berg staken toen geld in het bedrijf. Orderchamp biedt momenteel 1.800 Europese merken aan. “Daar moeten er elke maand 200 à 250 bijkomen”, zegt Brugmans. Het platform heeft mede door corona de wind in de zeilen. Normaliter kunnen (web)winkeliers inspiratie op doen op vakbeurzen en lopen vertegenwoordigers van producenten winkels af om hun spulletjes te slijten. In een pandemie is het eerste onmogelijk en het tweede lastiger door winkelsluitingen. Dus verschuift niet alleen de verkoop aan consumenten, maar ook de inkoop meer naar online.

FNV dreigt Wibra met rechtszaak

Vakbond FNV dreigt een rechtszaak te starten tegen winkelketen Wibra, meldt onder meer Retailtrends. Volgens de vakbond moet het personeel komende zomer onbetaald de uren inhalen die ze tijdens de lockdown niet konden werken. Wibra kreeg deze uren al via de NOW-regeling gecompenseerd, zegt FNV, en moeten deze worden kwijtgescholden. Het aantal uren dat moet worden ingehaald, kan volgens de FNV oplopen tot zo’n veertig, vijftig of zelfs honderd uur. Wibra-directeur Bas Duijsens zegt tegen RetailTrends dat de keten handelt in lijn met de cao voor retail non-food. Er is volgens hem ook geen sprake van onbetaald werken, zoals de FNV zegt. “Het is het toepassen van de cao, waarbij je de ene keer minder werkt voor je maandsalaris en de andere keer wat meer werkt voor hetzelfde maandsalaris. Deze regeling over plus- en minuren wordt al sinds jaar en dag in de branche toegepast.” Duijsens bestrijdt daarnaast dat alle minuren nog deze zomer moeten worden ingehaald. Volgens hem heeft de bond geen poot om op de staan. “We doen het exact zoals het is vastgelegd.” Duijsens zegt dat brancheorganisatie Inretail dat bevestigt. “Bovendien heeft minister Koolmees onlangs in reactie op Kamervragen nog laten weten dat we de NOW-regels netjes volgen.”De ondernemingsraad heeft volgens hem formeel laten weten de directie te steunen.

Beeld: Textilia