TOP

Oprichter geeft Patagonia weg, winst gaat voortaan naar natuurbehoud

Yvon Chouinard is niet langer eigenaar van het door hem in 1973 opgerichte Patagonia. De aandelen zijn ondergebracht in een tweetal fondsen, waardoor de miljoenenwinst van het outdoormerk voortaan volledig naar natuurbescherming gaat. “De aarde is nu onze enige aandeelhouder.”

Credit portret Yvon Chouinard: Campbell Brewer

De 83-jarige ondernemer en zijn familie hebben de aandelen van het outdoormerk, dat naar schatting zo’n €3 miljard waard is, ondergebracht in een beheerfonds en non-profitorganisatie, de Patagonia Purpose Trust en het Holdfast Collective. Dat zegt oprichter Yvon Chouinard in een aankondiging.

Nieuwe vorm van kapitalisme

Het in Californië gevestigde Patagonia blijft een particuliere onderneming met winstoogmerk. Die winst – jaarlijks zo’n €100 miljoen – gaat echter niet meer naar de Chouinards, maar naar natuurbescherming en de strijd tegen klimaatontwrichting. Een grote opluchting, zegt de oprichter tegen The New York Times. “Als ik nu zou sterven, weet ik dat het bedrijf het juiste blijft doen.” Hij hoopt dat de stap een ‘nieuwe vorm van kapitalisme’ aanjaagt. “Eén die niet eindigt met een klein groepje rijke en een heleboel arme mensen.”

Het hoofdkantoor van Patagonia in Californië. Foto: Kyle Sparks

Geen financieel gewin

Patagonia heeft al €50 miljoen aan Holdfast gedoneerd en verwacht dat daar dit jaar nog €100 miljoen bijkomt, wat de jonge non-profitorganisatie direct een speler van formaat maakt. Volgens de bank die de aandelenoverdracht begeleidde, is er geen enkele manier waarop de oprichtersfamilie financieel van de constructie profiteert. Het levert geen belastingvoordeel op, integendeel: voor de overdracht naar het trustfonds moest €17,5 miljoen aan belasting worden betaald.

Duurzame koploper

Hoewel opvallend, is de stap niet verrassend. Chouinard, een fervent bergbeklimmer en natuurliefhebber, toonde zich altijd al begaan met het lot van de planeet. ‘Zijn’ Patagonia wordt gezien als een van de duurzame koplopers in de modewereld. De ondernemer heeft altijd een relatief bescheiden leven geleid en had een groeiende hekel aan de exorbitante rijkdom die met de groei van zijn bedrijf gepaard ging. “Het maakte me heel, heel erg kwaad toen Forbes me opnam in hun lijst met miljardairs. Ik heb geen miljard op de bank staan en ik rijd niet in een Lexus.”