TOP

Oprichter Fiorucci (80) overleden

De oprichter van het Italiaanse kledingmerk Fiorucci is op 80-jarige leeftijd overleden.

Italiaan Elio Fiorucci – oprichter van het modemerk Fiorucci – is op 80-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Milaan. Hij werd in de jaren ’70 bekend van zijn kleurrijke kleding en super strakke stretch jeans. Volkskrant laat weten dat Fiorucci gezond zou zijn geweest en aan een plotselinge ziekte is overleden.

Van eigen winkel tot modemerk

Erio Fiorucci opende in 1967 zijn eigen winkel in Milaan waar hij Britse merken verkocht. Maar de Italiaan kon niet stil zitten en richtte daarom drie jaar later zijn eigen kledinglijn op. Fiorucci stond bekend om de fluorescerende kleuren en super strakke stretchbroeken.

Beroemde vrienden

Vooral in de jaren ’80 was Fiorucci een van de grootste merken. Het merk en de man waren wereldberoemd en de hippe New Yorkse club Studio 54 was haast het thuis van Elio geworden. Hier raakte hij bevriend met iconen zoals Andy Warhol, Keith Haring, Bianca Jagger en Madonna, die allemaal ook zijn kleding droegen.

The Greatest Dancer

Sister Sledge bracht in 1979 nog een ode aan de ontwerper in het nummer ‘The Greatest Dancer’. Hierin wordt gezongen over een stijlvolle man, gekleed in ‘Halston, Gucci, Fiorucci…’.

Bergafwaarts

Na de jaren ’80 is Fiorucci nooit meer zo populair geworden. In 2009 begon het merk een babycollectie en probeerde het ook weer in de schijnwerpers te komen met een interieurcollectie. Deze lijnen kregen meer aandacht dan de jeanscollectie tot 2011 toen Naomi Campbell werd ingeschakeld om haar eigen jeanslijn te creëren bij het merk. De kleding wordt nog steeds verkocht maar tussen de topmerken past het niet meer.